News

Se închide TikTok în România! Când ar urma să fie complet interzisă aplicația. Un șef al SRI a explicat de ce trebuie luată această decizie

Se închide TikTok în România Când ar urma să fie complet interzisă aplicația. Un șef al SRI a explicat de ce trebuie luată această decizie

Facebook a pierdut mult teren în fața Instagram, iar Instagram deja a început să nu mai fie la fel de popular ca înainte din cauza TikTok. Platforma chineză este foarte apreciată în rândul adolescenților în special și deja sunt sute de milioane de persoane de pe tot globul care și-au deschis conturi aici.

TikTok nu este interzis deloc în România în prezent, însă acest lucru s-ar putea întâmpla în perioada următoare. Cu siguranță nu va mai dura mult până când angajaților de la Guvern să nu li se mai permită utilizarea acestei aplicații. Mai multe state au dat deja o lege în acest sens.

TikTok a fost blocat în mai multe țări pe motiv că ar reprezenta o amenințare la securitatea națională. Nu de puține ori, copii sau adolescenți și-au pierdut viața de-a lungul timpului, din cauza unor provocări periculoase.

Și în România, Serviciul Român de Informații (SRI) a ținut să vină cu precizări legate de această aplicație, care nu pare să mai aibă viața lungă, în ciuda popularității sale.

Anton Rog, șeful diviziei CyberInt din SRI, este de părere că TikTok-ul ar trebui interzis și în România, din cauza companiei chineze care a dezvoltat aplicația și care poate prelua oricând informații, imagini și video-uri de la persoanele care o folosesc.

China ar fura date personale prin TikTok

“Toate datele de-acolo, așa cum s-a făcut public pe baza analizei tehnice pe care am dat-o, ajung pe niște servere din China. În afară de asta, chinezii pot să activeze microfonul, camera și așa mai departe”, a explicat acesta.

În luna mai, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a vorbit despre interzicerea descărcării, instalării și utilizării aplicației TikTok pe sistemele informatice de serviciu ale autorităților și instituțiilor publice din țara noastră. Motivul invocat ar fi că DNSC a identificat „o serie de riscuri de securitate cibernetică inacceptabile cauzate de descărcarea, instalarea sau utilizarea aplicației software TikTok și a serviciului de rețele de socializare TikTok pe sistemele informatice de serviciu ale autorităților și instituțiilor publice din România”.

Printre țările care au implementat interdicții parțiale sau totale a aplicației TikTok se numără Afganistan, Australia, Belgia, Canada, Danemarca, Franța, India, Letonia, Olanda, Norvegia, Pakistan, Regatul Unit, Statele Unite ale Americii și altele. Majoritatea au interzis instalarea și folosirea platformei pe telefoanele de serviciu ale angajaților din Guvern.

Andi Moise este jurnalist cu o experiență de peste 10 ani în presă. Acesta a lucrat la ShowBlitz.ro, unde a publicat articole în special pe zona de TECH. Ulterior s-a specializat și pe alte domenii. citește mai mult
Articole recomandate