Deficiența forței de muncă a lovit puternic piața muncii din România, determinând o creștere a numărului de angajați străini în țară.
Există un sector în care chiar și oferind salarii de 2.000 de euro, găsirea de personal este extrem de dificilă. Conform celor mai recente date, în România sunt necesari cel puțin 400 de tractoriști.
Fermierii se plâng că nici măcar salariile comparabile cu cele din Vestul Europei nu sunt suficiente pentru a convinge tinerii să opteze pentru o carieră în acest domeniu.
Salariile tractoriștilor încep de la 3.000-4.000 de lei, dar există lucrători care pot câștiga un salariu net de până la 14.000 de lei, în funcție de utilajul pe care-l operează.
Potrivit termene.ro, cele mai mari salarii din sectorul agricol sunt găsite în zona Ardealului. Fermele se confruntă cu lipsa tractoriștilor din cauza faptului că cei mai în vârstă nu sunt familiarizați cu noile utilaje, tinerii pierd interesul pentru această meserie, iar liceele specializate nu îi pregătesc pe elevi în mod adecvat, conform aceleiași cercetări.
Majoritatea școlilor agricole se găsesc în Botoșani, Buzău, Iași și Teleorman, iar majoritatea elevilor afirmă că nu aspiră la o carieră în acest domeniu, ci doar să finalizeze cei 12 ani de studii obligatorii.
În România, suprafața agricolă totală este de aproximativ 14,7 milioane de hectare, din care doar 10 milioane de hectare sunt dedicate terenurilor arabile.