Îngheață salariile în 2024? Ce s-ar putea întâmpla având în vedere că tot mai multe instituții amenință cu greve. Adevărul nu este tocmai unul plăcut. Mai mult decât atât, datoria țării noastre a crescut la peste 50% din PIB, iar dacă se va mai majora cu câteva procente, legea va impune înghețarea pensiilor și salariilor.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloş, a vorbit despre actuala situație, iar veștile nu sunt unele bune. Mai exact, ministrul spune că nu exclude înghețarea salariilor la stat.
Precizările acestuia vin în contextul în care medicii amenință că blochează spitalele prin declanșarea grevei generale, dacă nu primesc în majorările cerute.
De asemenea, anterior, angajații de la Poșta Română au declanșat o grevă, care din fericire s-a terminat în câteva zile. Ce se întâmplă dacă lucrurile escaladează?
Ministrul a fost întrebat ce măsuri are în vedere Guvernul în contextul avertismentelor de grevă din mai multe sectoare. Potrivit acestuia, trebuie luate mai multe aspecte în calcul.
„Trebuie să lăsăm trimestrul întâi să meargă cu execuția bugetară până la capăt și să vedem atunci dacă sunt necesare măsuri. Nu înseamnă că măsurile le luăm și facem și începem să dăm tot felul de semnale de nu mai știe mediul de afaceri sau populația ce se întâmplă.”, a spus Marcel Boloş, ministrul Finanţelor.
El a mai fost întrebat ce costuri şi dobânzi au împrumuturile realizate de guvern. În acest sens, Marcel Boloş a spus, a venit cu câteva precizări și se pare că în acest sens lucrurile nu merg atât de prost.
„Ne costă rating-ul pe care l-am avut din cauza procedurii de deficit bugetar excesiv. Nu le-am făcut eu. Sunt, dacă vreți, lucruri care s-au întâmplat în trecut, nu vreau să arunc vina pe nimeni, dar avem un rating de țară BBB minus și dobânzile sunt corespunzătoare ratingului de țară”, a spus ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.