News

Se dau 2.000 de lei de la statul român! Banii se acordă o singură dată. Pentru ce este obligatoriu să îi folosiți

Se dau 2.000 de lei de la statul român Banii se acordă o singură dată. Pentru ce este obligatoriu să îi folosiți

Anumiți români vor beneficia de 2.000 de lei, bani de la stat. Banii vor fi acordați o singură dată, iar pentru a intra în posesia lor trebuie respectate mai multe condiții.  De asemenea, autoritățile au spus deja la ce trebuie folosiți.

În 2023, româncele care vor deveni mame vor putea primi un ajutor financiar de 2.000 de lei de la stat. Acest ajutor este acordat prin programul „Trusa nou-născutului”, în funcție de anumite criterii specifice.

În cadrul acestui program, mamele și nou-născuții proveniți din medii defavorizate vor primi un sprijin în valoare de 2.000 de lei pentru achiziționarea unor obiecte esențiale pentru trusoul bebelușului. Ajutorul va fi acordat sub formă de tichete sociale electronice și va fi disponibil pentru primele trei luni de la nașterea bebelușilor lor.

Fondurile oferite de stat pot fi utilizate pentru achiziționarea de articole esențiale pentru îngrijirea bebelușilor, inclusiv, dar fără a se limita la scutece, îmbrăcăminte pentru nou-născuți și produse sanitare.

Cine sunt mamele care pot beneficia de acești bani?

Acest ajutor financiar din partea statului este accesibil pentru diferite categorii de mame, printre care:

– Mamele care se califică pentru venitul minim garantat
– Mamele care fac parte din familii care beneficiază de alocația pentru susținerea familiei
– Mamele cu handicap
– Mamele care se confruntă cu situații critice temporare, cum ar fi victimele dezastrelor sau ale violenței domestice, sau persoanele aflate în situații deosebit de vulnerabile
– Mamele care nu au documente de identitate și nu au acces la drepturile civile
– Mame minore
– Mame care provin din zona conflictului armat din Ucraina

Mamele care se încadrează în categoriile menționate mai sus sunt eligibile pentru a primi acest ajutor, cu condiția să depună o cerere în termen de trei luni de la naștere. Alocarea totală pentru subvenția din acest an este plafonată la 12 milioane de euro, care va fi plătită prin intermediul Programului operațional de ajutorare a persoanelor defavorizate.

Subvenția de 2.000 de lei este destinată în mod special utilizării pe teritoriul României și exclusiv în scopul achiziționării de produse esențiale pentru îngrijirea nou-născuților. Acestea includ articole precum scutece, articole de toaletă pentru bebeluș, îmbrăcăminte pentru nou-născut, precum și materiale sanitare și medicale atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. Autoritățile mai spun că acești bani nu pot fi transformați în numerar.

„Listele cu persoanele care vor beneficia de aceste ajutoare vor fi întocmite de autorităţile administraţiei publice locale, prin Serviciile Publice de Asistenţă Socială, centralizate de către prefecturi, transmise Ministerului Afacerilor Interne şi, ulterior, Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, care este coordonatorul la nivel naţional al acestui program”, se arată într-un comunicat al instituției.

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate