Economie

Ai contract cu ENEL sau Hidroelectrica pentru energie? Ce facturi veți plăti, când se va renunța la plafonarea prețului. Guvernul ia în calcul să renunțe la ajutorul oferit tuturor românilor în prezent

Ai contract cu ENEL sau Hidroelectrica pentru energie Ce facturi veți plăti când se va renunța la plafonarea prețului. Guvernul ia în calcul să renunțe la ajutorul oferit tuturor românilor în prezent

Comisia Europeană pune presiune pe statele membre și le cere să renunțe la plafonările de la energie. Și asta pentru că prețurile de pe piață au scăzut și în mod normal, facturile ar trebui să poată fi achitate cu ușurință de consumator. Totuși asta nu înseamnă că furnizorii și-au adaptat ofertele.

În continuare, ENEL care are cel mai mare număr de clienți din România a transmis clienților oferte destul de proaste în ultima perioadă. Aceștia au semnat pentru că prețul este plafonat, dar dacă Guvernul decide până la urmă să renunțe la acest ajutor, se va observa o creștere considerabilă a facturilor.

Cel mai mic preț din piață la energie electrică îl are în prezent Hidroelectrica. Compania are activă și o ofertă în prezent pentru consumatorii care vor să renunțe la vechii furnizor. Toate detaliile AICI.

Pentru a înțelege mai bine cu cât vor crește prețurile, jurnaliștii de la HotNews.ro au realizat o analiză, bazându-se pa calculatorul existent pe site-ul ANRE. Astfel au aflat cu la cât vor ajunge facturile în funcție de oferta pe care o au activă clienții.

Cu cât vor creșe facturile la energie până la urmă

Pentru o comparație, a fost luată în calcul factura lui Marian L., un consumator casnic din București. Acesta locuiește într-un apartament cu două camere pentru care, în luna martie, a plătit o factură de 48,96 lei, la un consum de 72 kWh.

Ținând cont de faptul că bărbatul a avut un consum de sub 100 kWh/lună, prețul a fost plafonat la 0,68 lei/kWh.

Hotnews.ro a analizat, cu ajutorul comparatorului de prețuri de pe site-ul ANRE, cât ar trebui să plătească bărbatul dacă factura nu ar mai fi plafonată.

Prima ofertă de pe comparator este a unui furnizor care vine cu o ofertă de 0,73 lei/kWh. La acest preț, Marian ar ajunge la o factură de 52 de lei, cu 8% mai mare decât prețul plafonat.

A doua ofertă ar crește factura cu 12%. Mai exact, Marian ar plăti o factură de 54,19 lei.

Iar prețurile continuă să urce. Semnificativ chiar. Următoarele oferte cresc valoarea facturii cu nu mai puțin de 78%. Cu alte cuvinte, Marian ar plăti o factură aproape dublă, de 85 de lei.

Iar asta nu este tot. Topul este completat de două oferte care duc factura la o valoare de 87, respectiv 88 de lei.

Cu alte cuvinte, chiar dacă prețurile pe piața angro la energie sunt la jumătate față de anul trecut, ofertele de pe piață, în acest moment, sunt mult mai ridicate decât prețul plafonat.

Diferențele între plafon și primele oferte sunt însă mult mai mici decât în ultimele luni.

Anca Andrei este o jurnalistă cu multă experiență și a lucrat la cele mai mari publicații din România, mai întâi ca redactor, iar ulterior a devenit redactor șef.Și-a început cariera în ... citește mai mult
Articole recomandate