News

Pensionarii care riscă să piardă bani mulți din pensie. Noua lege va afecta mulți români și în viitor. Despre ce este vorba

Pensionarii care riscă să piardă bani mulți din pensie. Noua lege va afecta mulți români și în viitor. Despre ce este vorba

Unii pensionari riscă să piardă mai bine de 1.000 de lei din pensie. Alții în schimb ar putea să piardă doar câteva sute de lei, conform discuțiilor actuale.

Este bine cunoscut faptul că se vorbește constant despre eliminarea pensiilor speciale. Acestea nu pot fi eliminate în totalitate, însă se dorește ca inechitățile din sistem să fie eliminate.

Noile amendamente însă prevăd însă o serie de probleme pentru funcționari publici parlamentari, diplomaţi sau personalul de specialitate judiciar.

Ce înseamnă asta și câți bani urmează să fie eliminați? Printre altele, noile amendamente mai arată și o creștere a procentului de supraimpozitare pentru pensiile care depăşesc salariul în plată şi pentru cei care cumulează pensia de serviciu cu salariul.

Această supraimpozitare ajunge la 30%  pentru componenta necontributivă din pensie care depăşeşte salariul mediu brut pe economie.

Iar cel mai bun exemplu este premierul Nicolae Ciucă. Pentru cei care nu știu, șeful Executivului ajunge să încaseze acum o pensie de serviciu de 18.000 de lei.

Pensia care va scădea cu aproape 2.000 de lei

Un fabuloasă de altfel. Totuși, din această sumă, 5.000 de lei reprezintă partea de contributivitate. Cu alte cuvinte, va fi impozitată doar diferenţa de 13.000 de lei.

Și nu aceasta este suma finală. Din această sumă va fi impozitat doar partea care depășește salariul mediu brut pe economie. Vorbim aici despre diferenţa dintre 13.000 şi 6.700, mai exact, 6.300 de lei.

Drept rezultat, impozitul în cazul pensiei încasate de premierul Nicolae Ciucă va fi de 1.890 de lei. Practic, din pensia de 18.000 de lei, acesta pierde doar 1.890 și rămâne cu un venit lunar de 16.1110 lei.

Șeful executivului pierde deci mai bine de 1.000 de lei din pensia sa. Chiar și așa, el va rămâne cu un venit uimitor spre deosebire de pensionarii de rând.

Să nu uităm că numeroși români ajung să încaseze pensii sub 1.890 de lei, adică cu mult sub suma care ”doar va fi impozitată” din pensia premierului.

Carmen Ciotic a lucrat mai bine de doi ani la VoceaBanilor.ro. Este pasionată de scris încă din copilărie și chiar dacă nu a terminat Jurnalismul, ci Facultatea de Sociologie adoră să fie redactor. citește mai mult
Articole recomandate