Pensia minimă garantată de stat poartă astăzi numele de indemnizație socială pentru pensionari. Au existat multe neînțelegeri pe acest subiect în spațiul public și foarte mulți cititor ai News18.ro ne-au scris și au cerut detalii suplimenatare.
Am făcut o solicitare la Casa Națională de Pensii, care a venit cu toate lămuririle. Cei care nu au venituri suficient de mari, pot primi o indemnizație socială în valoare de 1.125 de lei sau până la 1.125 de lei. Ce înseamnă asta mai exact, au explicat reprezentanții instituției.
Pornind de la realităţile existente în sistemul public de pensii, respectiv de la faptul că unele pensii se situează, sub nivelul veniturilor care să permită beneficiarilor asigurarea unui minim de existenţă decentă, începând cu luna aprilie a anului 2009, s-a instituit pensia socială minimă garantată, introdusă prin OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate și transformată în indemnizație socială pentru pensionari potrivit Legii nr.118/2010 privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar.
Indemnizația socială pentru pensionari nu reprezintă o categorie de pensie distinctă, de sine stătătoare, care să se acorde necondiţionat fără a fi îndeplinite anumite condiții.
Conform dispozițiilor art.2 din OUG nr.6/2009, cu modificările și completările ulterioare, indemnizația socială pentru pensionari se determină ca diferenţă între nivelul stabilit prin lege şi nivelul veniturilor provenite din cuantumul pensiei și indemnizații aflate în plată. Această diferență se suportă din bugetul de stat.
Pe site-ul CNPP, la adresa https://www.cnpp.ro/indicatori-statistici-pilon-I puteți regăsi, în fiecare lună ”Gruparea numărului pensionarilor pe nivele de pensii conform deciziei și categoriei de pensie aferente”.
La finalul documentului este inserată precizarea că :”beneficiarii sistemului public de pensii, ale căror venituri din pensii și indemnizații, cumulate, se situează sub valoarea de 1.125 de lei, încasează lunar această valoare, denumită „Indemnizația socială pentru pensionari”, conform prevederilor Legii nr.196/2009, cu modificarile şi completările ulterioare (OUG 82/2017, OUG 114/2018, OUG 135/2020 şi OUG nr. 125/2021 şi OUG nr.168/2022). O situație dstinctă se regăsește în gruparea ”pensii socială pe județe”.
Prin urmare, nu există niciun cuantum mai mic de 1.125 lei, chiar dacă, din formula de calcul prevăzută de lege, pensia rezultată este – să spunem – de 100 lei, la comunicarea la plată se ridică automat la 1.125 lei.