News

Pensiile care vor fi recalculate. Milioane de români vor primi bani în plus. Casa de Pensii a transmis când va fi totul gata

Pensiile care vor fi recalculate. Milioane de români vor primi bani în plus. Casa de Pensii a transmis când va fi totul gata

Vești bune pentru milioane de români. Absolut toți pensionarii din momentul de față ar putea primi bani în plus. Sau este posibil ca după recalcularea promisă de autorități să rămână cu aceleași indemnziații. Ceea ce este sigur și subliniat de Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, este că nicio pensie nu va scădea.

Până în luna septembrie, funcționarii ar trebuie să verifice toate dosarele și să fie recalculate toate pensiile. Cel puțin acesta este obiectivul declarat de către cel care conduce instituția.

”Evaluarea dosarelor de pensie este pe departe cel mai important obiectiv al Casei Naționale de Pensii în perioada imediat următoare ținând cont de faptul că acestă operațiune este premergătoare recalculării în vederea eliminării inechităților acumulate de-a lungul timpului în sistemul public de pensii.

Îmi fac timp de fiecare dată pentru a merge în teritoriu la casele de pensii pentru a analiza, de la firul ierbii, activitatea colegilor mei ținând cont și de faptul că în perioada următoare trebuie să finalizăm evaluarea dosarelor de pensie, fiind un proces complex care necesită mobilizare maximă și efort suplimentar din partea lucrătorilor din casele de pensii.

Recalcularea tuturor dosarelor de pensie aflate în plată este un proces ireversibil care va avea drept scop înlăturarea inechităților, întărirea principiului contributivității în vederea creșterii pensiilor mici raportate la pensiile care au beneficiat de condiții mai avantajoase la deschiderea drepturilor”, a explicat Daniel Baciu.

Ce se va întâmpla după recalcularea pensiilor

Șeful Casei de Pensii a sublinat că ceea ce își dorește Casa de Pensii este să elimine inechitățile care au apărut în sistem și promite că nicio pensie nu o să scadă. Mulți pensionari s-au arătat îngrijorați că în urma recalculării ar putea rămâne fără un procent din pensia actuală.

”În urma acestui proces de recalculare nicio pensie nu va scădea.

Noi urmărim să ajustăm aceste pensii pentru că de-a lungul timpului s-a creat o serie de inechități în sistemul public de pensii și aici mă refer în special la faptul că actuala lege a fost modificată de foarte multe ori în ultimul timp și avem persoane aflate în plată care au calculată pensia pe diferite acte normative de-a lungul timpului, astfel încât la aceeași contributivitate, practic la același număr de puncte există cuantumuri de pensie diferite.

Noul act normativ exact asta urmărește, să reajusteze pensiile, pe același număr de puncte să avem același cuantum de pensie, pe aceeași contributivitate să avem aceeași pensie în plată.

Pensiile care au un cuantum inferior, cu același număr de puncte, vor crește la același nivel ca pensiile care au un cuantum mai mare (…)”, a declarat președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, potrivit realitatea.net.

Andi Moise este jurnalist cu o experiență de peste 10 ani în presă. Acesta a lucrat la ShowBlitz.ro, unde a publicat articole în special pe zona de TECH. Ulterior s-a specializat și pe alte domenii. citește mai mult
Articole recomandate