News

Se schimbă regulile la vechimea în muncă! Ce se va întâmpla apoi cu pensiile. Sunt vești foarte proaste pentru românii care lucrează în aceste domenii

Se schimbă regulile la vechimea în muncă Ce se va întâmpla apoi cu pensiile. Sunt vești foarte proaste pentru românii care lucrează în aceste domenii

Pensiile din România s-ar putea modifica mult, arată anumite surse politice. Unele dintre ele spun că aceste pensii ar urma să fie eliminate.

Un anunț important a fost făcut cu privire la reforma pensiilor, în special în ceea ce privește pensiile speciale, care a atras întreaga atenție a coaliției de guvernare. Datele recente indică faptul că măsurile de reformă ar putea implica eliminarea anumitor pensii speciale, inclusiv a celor asociate Curții de Conturi, a anumitor pensii primite de funcționarii parlamentari și o reevaluare a pensiilor acordate magistraților.

În cazul magistraților, se anticipează o eventuală revizuire a criteriilor de alocare a pensiilor, în special în ceea ce privește vechimea în profesie. Se propune ca vechimea în magistratură să nu mai fie asimilată sau considerată echivalentă cu vechimea în alte profesii juridice, cum ar fi avocații, notarii, consilierii juridici și consultanții juridici.

În absența pensiilor speciale, personalul de sprijin și administrativ care intră în categoria funcționarilor publici parlamentari nu va fi afectat.

Potrivit unor surse politice de încredere, pensiile speciale pentru angajații Curții de Conturi ar putea fi, de asemenea, eliminate. Anterior, pentru a fi eligibile pentru o pensie specială, persoanele trebuiau să fi împlinit 14 ani de serviciu.

Cu toate acestea, o dispoziție din lege specifică faptul că pentru fiecare an de serviciu care nu este suficient se poate aplica o deducere de 1% din baza de calcul, care provine din 80% din venitul brut obținut în ultimele 12 luni. În esență, acest lucru înseamnă că, dacă o persoană a lucrat timp de 4 ani la Curtea de Conturi și a atins vârsta legală de pensionare, aceasta ar fi eligibilă pentru a primi o pensie de serviciu, deși cu deduceri bazate pe numărul de ani de serviciu.

Soarta pensiilor speciale va fi decisă pe 31 mai

Potrivit celor mai recente informații, ministrul Muncii, Marius Budăi, are termen până miercuri pentru a strânge avizele și propunerile de modificare de la ministerele care au beneficiari de pensii speciale. Printre acestea se numără ministerele Justiției, Apărării și Internelor. După ce va fi colectată, varianta finalizată va fi transmisă spre analiză ministerelor Muncii și Buget-Finanțe.

Surse din cadrul coaliției au indicat că este posibil ca raportul să fie prezentat încă de joi, cu condiția să nu existe comentarii sau obiecții extinse cu privire la conținut. Cu toate acestea, dacă există comentarii substanțiale, se așteaptă ca raportul să fie prezentat în schimb luni.

Ulterior, Camera Deputaților se va întruni în sesiune plenară spre sfârșitul săptămânii. Conform calendarului actual, se anticipează că votul privind pensiile speciale va avea loc miercurea viitoare, mai exact pe 31 mai. De menționat că, în ceea ce privește subiectul extrem de dezbătut al pensiilor speciale pentru deputați, nu vor fi operate modificări. Veniturile acestora vor rămâne neschimbate, întrucât Curtea Constituțională a decis anul trecut, în luna mai, că eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor ar fi neconstituțională.

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate