News

Ce salarii vor profesorii pentru a înceta greva generală? Sumele nu sunt deloc mari. Motivul pentru care Guvernul refuză solicitarea. Klaus Iohannis promisese România Educată în mandatul său

Ce salarii vor profesorii pentru a înceta greva generală Sumele nu sunt deloc mari. Motivul pentru care Guvernul refuză solicitarea. Klaus Iohannis promisese România Educată în mandatul său

Pe final de an școlar, profesorii din întreaga țară au intrat în grevă pe motiv că nu au fost respectat promisiunile în ceea ce-i privește. Aceștia vor salarii mai mari și pe bună dreptate. Președintele Klaus Iohannis promitea România Educată, însă în prezent rata analfabetismului funcțional sare de 50%.

Nici absolvenții de studii superioare nu mai sunt atrași de cariera de dascăl, astfel că se ajunge în situația ingrată ca elevilor să le predea un personal slab pregătit. Așa că nu este de mirare că în România sunt din ce în mai puțini profesioniști.

Pentru a rezolva această criză, se impune o creștere substanțială a salariilor. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor este de părare că profesorii debutanţi ar trebui să aibă salarii echivalente salariului mediu pe economie, în timp ce salariul net unui profesor aflat la final de carieră ar trebui să ajungă la aproape 7.000 de lei lunar.

Marius Nistor a subliniat și faptul că dascălii au respins categoric propunerea Guvernului de acordare a unor „stimulente” profesorilor debutanţi şi celor care lucrează în zona defavorizate, subliniind că profesorii nu sunt asistaţi social. Întrebat care sunt salariile angajaţilor din educaţie, Marius Nistor a dat exemple concrete.

Profesorii sunt plătiți la fel ca o îngrijitoare fără studii

„O îngrijitoare primește în jur de 1.900 de lei, cu alocație de hrană, cu tot, personalul didactic debutant cu studii superioare de lungă durată primește în jur de 2.580 de lei, cu alocație de hrană, personalul cu grad didactic 2, cu studii superioare de lungă durată și vechime de 25 de ani ajunge la aproximativ 3.500 – 3.600 de lei și ne ducem către personalul didactic care se află la apogeul carierei, vechime peste 40 de ani, care poate să ajungă la salariul net de bază de aproximativ 4.000 – 4.500 de lei. Acestea sunt salariile din prezent”, a spus el.

Cu privire la solicitările profesorilor, Marius Nistor a explicat că „pleacă de la acea referință stabilită de comun acord cu ministrul Educației, ca salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. Plecând de la această referință, să apară creșteri graduale pentru toate celelalte funcții existente în sistemul de învățământ”.

El a mai adăugat că „solicitările sunt decente, normale și se respectă o practică care există la nivel european. „Când s-a discutat grila de salarizare la nivelul Ministerului Educaţiei, am plecat de la acel reper: salariul debutantului cu studii superioare trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. Ce înseamnă în cifre nete pentru un debutant? Că de la 2.500-2.700 de lei ar ajunge la aproape 4.000 de lei net. Acesta ar fi salariul de intrare în sistem. Şi categoric, te duci pe partea de final de carieră existând o creştere progresivă, colegii care ar ieşi din sistem ar ajunge pe undeva la 6.900-7.000 de lei salariu net. Acestea sunt salariile”, spune Marius Nistor, întrebat care ar fi salariile pe care şi le doresc cadrele didactice, potrivit News.ro.

Premierul Nicolae Ciucă a încercat să-i înduplece spunând că ar trebui să se gândească la copii și că nu este în regulă ca elevii să trăiască acest moment chiar înainte de exemane. Motivul pentru care Guvernul refuză creșterea salariilor o reprezintă bugetul de stat, care nu ar suporta acum această majorare.

Andi Moise este jurnalist cu o experiență de peste 10 ani în presă. Acesta a lucrat la ShowBlitz.ro, unde a publicat articole în special pe zona de TECH. Ulterior s-a specializat și pe alte domenii. citește mai mult
Articole recomandate