Legea pensiilor este o poveste fără sfârșit în România și în fiecare an, curge cu promisiuni de la toate partidele. O mare problemă în prezent o reprezintă banii din PNRR. Comisia Europeană spune că nu va acorda niciun leu României, dacă nu rezolvă inechitățile din sistem. Este vorba aici de pensiile speciale.
Sunt foarte multe exemple de categorii sociale care au contribuit foarte puțin la sistemul de pensii, dar încasează lunar mii de euro, în timp ce alții care au dat bani către stat primesc sume infime.
Puțini știu, dar chiar și cei care nu au muncit prea mulg și care nu prea au cotizat la sistemul de pensii încasează un venit minim garnatat de stat, considerat suficient pentru supraviețuire. Este necesar insa un stagiu de minim 15 ani.
Altfel pot fi accesate alte ajutoare de la stat sau de la primarii, cele sociale pentru alimente, facturi etc.
Începând cu 1 ianuarie 2023, mai multe venituri au fost majorate, potrivit unei Ordonanței de Urgență. Aceasta stabilește că punctul de pensie a ajuns de la 1 ianuarie la valoarea de 1.785 de lei, iar, începând cu 2024, această valoare se va majora cu rata medie anuală a inflației, plus 50% din creșterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
Casa de Pensii a venit cu precizări exacte legate de acest subiect. Toate detaliile AICI.
Documentul ordonanței de urgență explică în amănunt toate măsurile prevăzute pentru 2023, de la creșterea punctului de pensie, la ajutoarele acordate de stat pentru persoanele cu venituri mici, inclusiv la plata facturilor la energie.
Așadar, valoarea punctului de pensie se majorează, de la 1 ianuarie 2023, la 1.785 lei, de la 1.586, urmând ca începând cu anul 2024, valoarea să crească cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.
De asemenea, indemnizaţia socială pentru pensionari (pensia minimă garantată de stat) este stabilită la 1.125 lei şi este prevăzută acordarea unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii.
Astfel, în cazul celor care au muncit macar 15 ani, pensia acestora poate fi stabilită la suma de 1.125 de lei și reprezintă pensia minimă garantată de către stat, fiind prevăzută totodată și acordarea unui ajutor financiar pensionarilor.