News

Atenție șoferi! S-a schimbat legea legat de luminile de la mașini. Pe ce drumuri sunteți acum obligați să le țineți aprinse și ziua și noaptea

Atenție șoferi S-a schimbat legea legat de luminile de la mașini. Pe ce drumuri sunteți acum obligați să le țineți aprinse și ziua și noaptea

Atenție șoferi. Veți avea o nouă obligație, iar dacă nu o respectați riscați să fiți sancționați. Mare atenție deci atunci când circulați cu mașina în oraș.

O nouă lege a fost promulgată recent și îi vizează direct pe șoferi. Aceștia sunt obligați să folosească luminile de întâlnire atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții, pe toate categoriile de drumuri publice, deci și în oraș.

Trebuie spus că până acum acest lucru era obligatoriu dar pe autostrăzi ori pe drumurile europene. Acum însă, legea s-a schimbat, iar șoferii trebuie să o respecte.

Această lege însă a întâmpinat ceva dificultăți în a fi adoptată. Spre exemplu, în anul 2020, proiectul a fost respins de senatori. Totuși, după ce Guvernul a transmis aleșilor că susține inițiativa, a fost avizat anul trecut, în luna octombrie, în comisia pentru transporturi, cu propunerea de a fi adoptat, potrivit Profit.ro.

În final, legea a fost promulgată la începutul acestei săptămâni de președintele Klaus Iohannis. Urmează în curând să apară și în Monitorul Oficial, astfel că șoferii trebuie să o respecte.

Ce amendă riscă șoferii care nu respectă legea

Cei care încalcă legea și nu aprind luminile de întâlnire pe toate drumurile publice riscă să fie sancționați corespunzător, după cum spune actul normativ.

Astfel, acești are aleg cu două puncte de penalizare, dar și cu o amendă. Și să nu uităm că punctul de amendă a fost înghețat în 2023 la nivelul de 145 de lei.

Ce altceva mai spune legea? Lucrurile sunt cât se poate de clare pentru toți șoferii: ”La articolul 44, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

(2) În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”, arată actul normativ promulgat de președintele Iohannis.

Carmen Ciotic a lucrat mai bine de doi ani la VoceaBanilor.ro. Este pasionată de scris încă din copilărie și chiar dacă nu a terminat Jurnalismul, ci Facultatea de Sociologie adoră să fie redactor. citește mai mult
Articole recomandate