News

Atenție pensionari! Se va schimba din nou legea pensiilor. Cum va fi afectat fiecare român. Anunț de maximă importanță

Atenție pensionari Se va schimba din nou legea pensiilor. Cum va fi afectat fiecare român. Anunț de maximă importanță

Românii care sunt pensionari trebuie neapărat să știe aceste noi informații cu privire la legea pensiilor. Autoritățile au vorbit din nou despre modificările privind pensiile din România.

Luni, 22 mai 2023, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că o delegație din România, condusă de Marcel Boloș, a întreprins o vizită de lucru la Bruxelles, Belgia, în perioada 15-16 mai. În cadrul vizitei, au avut loc întâlniri cu reprezentanți cheie ai Comisiei Europene.

Obiectivul vizitei a fost acela de a se angaja în consultări cu experții Comisiei Europene pentru a maximiza oportunitățile de investiții disponibile pentru România prin intermediul Planului național de redresare și reziliență. Discuțiile au vizat avansarea discuțiilor privind modificarea PNRR, precum și abordarea unor aspecte legate de încheierea programelor politicii de coeziune 2014-2020. Pe parcursul acestor discuții, a fost crucială asigurarea păstrării investițiilor strategice naționale și a continuării implementării proiectelor autorităților publice locale.

În cadrul vizitei de lucru, Marcel Boloș a avut întâlniri cu Elisa Ferreira, comisarul pentru politică regională, Celine Gauer, din partea DG Task Force Recovery, și cu reprezentanți ai Băncii Mondiale. În timpul întâlnirii cu Celine Gauer, discuțiile s-au axat în principal pe modificarea PNRR și pe includerea unor investiții specifice în plan, luând în considerare circumstanțele obiective care ar putea justifica modificări.

„Cele două părţi au discutat despre condiţiile necesare pentru implementarea cu succes a reformei pensiilor speciale şi a reformei sistemului public de pensii.

În acest sens, CE a manifestat deschidere privind posibilitatea eliminării/înlocuirii procentului de 9,4% din PIB cu includerea unei reguli de indexare care să fie în conformitate cu obiectivele de stabilitate financiară a cheltuielilor cu pensiile, ca procent din PIB, condiţionând viitoarele discuţii de implementarea celor două reforme.

Reamintim că PNRR prevede modificarea formulei de calcul pentru pensiile noi şi pensiile în curs de plată, pentru eliminarea inechităţilor. Parametrii formulei vor fi aleşi cu atenţie, în aşa fel încât nivelul cheltuielilor cu pensiile să nu depăşească 9,4 % din PIB”, arată MIPE.

Reforma pensiilor speciale a fost luată în discuție

În ceea ce privește reforma pensiilor speciale, viitorul cadru legislativ vizează revizuirea și alinierea acestora la principiul contribuțiilor. În timpul discuțiilor cu Comisia Europeană , Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și-a exprimat angajamentul de a prezenta propuneri în viitorul apropiat pentru a aborda provocările legate de punerea în aplicare a reformei.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene s-a angajat în aceste discuții cu reprezentanții CE ca urmare a solicitării acestora către coordonatorii de reformă și investiții  de a identifica măsuri, etape și obiective specifice în cadrul componentelor gestionate care ar putea să nu mai poată fi realizate din cauza unor circumstanțe obiective. În astfel de cazuri, li s-a cerut, de asemenea, să furnizeze justificările necesare, dacă este cazul.

Pe baza analizei răspunsurilor primite, planul va fi ajustat în funcție de circumstanțe obiective. Ajustările se vor axa pe următoarele direcții:

– Punerea în aplicare a unor modificări substanțiale la anumite măsuri incluse în PNRR.
– Ajustarea indicatorilor cantitativi asociați obiectivelor și etapelor pentru a ține cont de creșterile de prețuri și/sau de întreruperile din lanțurile de aprovizionare, menținând în același timp resursele financiare alocate pentru investiții.
– Modificarea termenelor de realizare a obiectivelor și a etapelor din cauza întârzierilor în ceea ce privește termenele de livrare sau a problemelor legate de procesul de licitație, cum ar fi litigiile.

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate