A apărut un nou tip de rovinietă în România, iar șoferii care nu o au riscă să fie amendați cu sume usturătoare. De când se aplică?
Șoferii din România trebuie să știe că începând cu 15 Ianuarie 2025 intră în vigoare un nou tip de rovinietă. Este vorba despre rovinieta de județ.
Cei care nu o au nu vor mai putea circula pe 16 drumuri publice. Și cine încalcă regula riscă amenzi usturătoare. Măsura a fost aprobată de Consiliul Județean Brașov.
Conform documentului, șoferii vor avea de plătit noi taxe pe mai multe drumuri județene din Brașov, Făgăraș și Rupea. În ce condiții însă?
Vizați sunt șoferii care conduc vehicule de tonaj greu. Aceștia nu vor mai putea circula pe anumite drumuri din județul Brașov fără o nouă rovinietă și a unui permis de liberă trecere, care este deja obligatoriu.
În ceea ce privește consecințele, acestea se vor reflecta în creșterea tarifelor serviciilor. Cât costă rovinieta de județ? Taxa costă 1.500 de lei pe an.
„Am testat aplicaţia la sfârşitul anului trecut apoi am semnat achiziţia. Urmează să dăm drumul la aplicaţie pe la mijlocul lunii ianuarie. Toţi cei care ne-au scris şi ne-au solicitat eliberarea unui permis de liberă trecere au fost înştiinţaţi că aplicaţia va fi funcţională, inclusiv pe partea de plăţi, zilele următoare”, a declarat Szenner Zoltan.
„Însă, va fi o excepţie. Pentru drumul de la Podu Oltului spre Hărman, permisul de liberă trecere va fi valabil doar pentru drum, nu şi pe pod. Adică, din Hărman până la casele din Podu Oltului de pe partea dinspre Hărman sau dinspre Covasna, în Podu Oltului, până la pod. Starea tehnică a podului nu permite traversarea cu maşini de mare tonaj şi nu vom permite acest lucru nici contra cost. Va apărea acest aspect şi pe aplicaţie”, a mai precizat acesta.
Care sunt cele 16 drumuri pentru care șoferii vor avea nevoie de rovinietă de județ? Acestea se împart în trei zone, mai exact următoarele:
Zona Brașov
Zona Făgăraș
Zona Rupea