Politică

Se taie aceste pensii, deși tocmai au crescut! Va fi lege! Marcel Ciolacu spune că-și dă demisia dacă nu se aplică toate cerințele sale

Se taie aceste pensii deși tocmai au crescut Va fi lege Marcel Ciolacu spune că-și dă demisia dacă nu se aplică toate cerințele sale

Se taie aceste pensii, care oricum cresc periodic pentru că se recalculează cu rata inflației și alți indicatori. Comisia Europeană a transmis că nu va acorda României banii din PNRR dacă nu crează un sistem echitabil de pensii, în contextul în care sunt categorii sociale care încasează sume enorme fără să fi cotizat.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a anunțat chiar vineri că are de gând să renunțe la funcția de premier al României, pe care urmează să o preia peste doar câteva zile, dacă nu va trece legea pensiilor speciale. „Ori trece legea, ori plec eu acasă”, a spus politicianul.

„Eu nu o să renunţ până nu vom trece legea cu pensiile speciale. Dacă ea va trece cât timp sunt preşedinte la Camera Deputaţilor, nu e nicio problemă şi avem deja feed back-ul de la Comisia Europeană că îndeplineşte jalonul prins în PNRR.

Dacă nu şi avem neîndeplinit acest jalon şi voi fi prim-ministru al României, voi veni cu lege de asumare a răspunderii în faţa Parlamentului, astfel încât ori trece legea, ori plec eu acasă. Cred că am fost cât se poate de clar”, a declarat, vineri, Marcel Ciolacu, conform Realitatea PLUS.

Marcel Ciolacu vrea să grăbească noua lege a pensiilor

Președintele PSD anunțase încă de marți că vrea ca proiectul de lege privind pensiile speciale să fie adoptat în Camera Deputaților până la finalul acestei sesiuni parlamentare, într-o formă care să fie acceptată de Comisia Europeană.

„Eu sper din tot sufletul ca până la încheierea actualei sesiuni parlamentare să închidem legislația cu privire la pensiile speciale, să nu fie nevoit viitorul guvern să vină cu o asumare a răspunderii într-o sesiune extraordinară”, a declarat, marți, Marcel Ciolacu la finalul ședinței Consiliului Politic Național.

Chestionat de jurnaliștii cum consideră că ar trebui să arate proiectul legii pensiilor speciale, Marcel Ciolacu a răspuns că trebuie să fie „unul care care va fi acceptat de Comisia Europeană și va îndeplini jalonul.”

„Nu voi face niciun rabat la pierderea vreunui euro din cauza pensiilor speciale. Pentru o cerere la Comisia Europeană, este posibil ca cererea 3 (de finanțare PNRR – n.r.) să fie acceptată la depunere – poți să îndeplinești toate jaloanele -, dar să nu fie deblocată decât în momentul în care terminăm de renegociat partea de REPowerEU, respectiv de scădere a 2,11 miliarde de euro din granturile deja prinse în anumite proiecte în PNRR. (…)

Avem două restanțe majore, una sunt pensiile speciale, deci s-ar putea să fie o abordare europeană odată cu întregul pachet renegociat. Avem o decizie luată astăzi, în cadrul Consiliului Politic Național, ca pentru nicio funcție de secretar de stat sau membru al unui cabinet, a unui demnitar, să nu mai fie persoane care fac cumul de pensii speciale. Este deja o decizie politică luată în interiorul PSD”, a conchis el.

Andi Moise este jurnalist cu o experiență de peste 10 ani în presă. Acesta a lucrat la ShowBlitz.ro, unde a publicat articole în special pe zona de TECH. Ulterior s-a specializat și pe alte domenii. citește mai mult
Articole recomandate