Politică

UDMR iese de la guvernare. Cine va fi noul premier al României și ce se întâmplă cu Marcel Ciolacu? Planul era demult făcut (SURSE)

UDMR iese de la guvernare. Cine va fi noul premier al României și ce se întâmplă cu Marcel Ciolacu Planul era demult făcut SURSE

Mai este foarte puțin timp până când România va avea un nou Guvern. PSD și PNL au semnat o înțeleger în urmă cu un an și jumătate prin care au convenit că Nicoale Ciucă va fi premier până la sfârșitul acestei luni, urmând ca Marcel Ciolacu să preia postul până la următoarele alegeri.

Deși totul părea simplu, lupta pentru putere naște din nou monștrii. Negocierile sunt în toi și pare destul de sigură în acest moment ieșirea UDMR de la guvernare. Maghiarii dețin în prezent trei portofolii cu greutate: ministerul Dezvoltării, ministerul Mediului și cel al Sportului.

PSD și PNL nu mai vor să continue în această formulă și au schimbat regulile jocului. Marcel Ciolacu rămâne varianta de premier, însă vrea un guvern mai suplu. În plus, deși ministerul Transporturilor trebuia să revină liberalilor, social democrații insistă să-l păstreze pentru Sorin Grindeanu.

În acest context, PNL solicită ministerul Dezvoltării de la UDMR. Miza este clară: sunt mulți bani acolo și este normal să-și dorească un post de acest tip. UDMR a acceptat să renunțe la ministerul Sportului, chiar și să cedeze portofoliul de la Mediu, însă nimic în plus.

Pericolul mare vine de la AUR

PNL insistă pentru ministerul Dezvoltării, care i-ar putea reveni chiar lui Nicolae Ciucă. Acesta ar urma să primească și un post de vice-premier în Guvern. Negocierile nu s-au încheiat și încă se mai pot schimba multe. Sursele News18.ro au dezvăluit că planul eliminării UDMR din Guvern ar fi fost făcute demult, iar Klaus Iohannis ar fi agreat totul.

UDMR vrea să treacă în opoziție dacă nu primește ministerul Dezvoltării, însă într-o opoziție constructivă, după cum afirmă reprezentanții partidului.

„Noi nu ar trebui să avem nicio legătură cu rotația convenită de PNL și PSD, este o înțelegere între dânșii. Cu toate acestea, am acceptat să renunțăm la un minister, la Sport, pentru un Guvern mai suplu, dar își bat joc de noi, vor să ne ia Dezvoltarea și să ne dea Cultura”, au declarat joi surse din UDMR și pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

PNL și PSD pot face o majoritate și fără UDMR așa că nu vor accepta pretențiile maghiarilor probabil. Însă pentru alegerile viitoare vor trebuie să depună mari eforturi pentru că AUR crește enorm și pericolul este mare. De altfel, liberalii sunt cotați sun AUR în acest moment și sunt mari șanse să se creeze o alianță pentru parlamentare, însă va fi greu de acceptat acest lucru la locale.

Anca Andrei este o jurnalistă cu multă experiență și a lucrat la cele mai mari publicații din România, mai întâi ca redactor, iar ulterior a devenit redactor șef.Și-a început cariera în ... citește mai mult