Politică

Acuzații grave la adresa lui Alexandru Rafila. Ce ar fi încercat acesta să fure. Este cea mai mare rușine posibilă: „Cum era să fac cadou…”

Acuzații grave la adresa lui Alexandru Rafila. Ce ar fi încercat acesta să fure. Este cea mai mare rușine posibilă Cum era să fac cadou...
30 mai / 14:00

Alexandru Rafila se află în mijlocul unui scandal fără precedent. Sunt acuzații extrem de grave la adresa lui chiar de la un coleg din PSD, iar cei care suferă sunt bolnavii de cancer, care așteaptă de mult timp normele de aplicare ale Legii privind Planul Național de Combatere și Control a Cancerului. Ministerul Sănătății.

Până la sfârșitul lunii iunie, instituția condusă de Alexandru Rafila ar trebui să aprobe documentul strategic, elaborat de profesorul clujean Patriciu Achimaș Cadariu, actual deputat PSD și fost ministru al Sănătății. Se pare că acest lucru ar urma să fie întârziat pentru că Rafila a criticat aspru proiectul, iar motivul ascuns ar fi acela că nu a fost lăsat să-și asume el munca altora.

Patriciu Achimaș Cadariu e coordonator științific al grupului de lucru care a elaborat draftul planului de combatere a cancerului, devenit între timp lege. Prof. Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, medic primar, supraspecializare ginecologie oncologică şi chirurgie oncologică, este master în advanced oncology (Universitatea Ulm, Germania), doctor în ştiinţe medicale și are o bogată activitate profesională, didactică şi de cercetare. Activitatea de cercetare se axează, în mare parte, pe chirurgia cancerului ovarian, factori de evoluţie şi prognostic în cancerul ovarian, evaluarea calităţii vieţii în oncologie, cancerul în sarcină, conservarea fertilităţii la pacientele oncologice, tumori rare.

„Planul a fost lansat în 19 ianuarie 2022 la Palatul Cotroceni iar în 3 noiembrie 2022 Legea prin care a fost asumat a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, fără ca Alexandru Rafila să aibă vreo obiecție. Dimpotrivă, aceasta a participat la toate momentele festive și a vorbit despre Plan în termeni pozitivi. Însă, acum, când mai are o lună de zile la dispoziție să pună pe masă normele de aplicare a legii, domnul Rafila se răsucește pe călcâi, pretinde că Planul nu e bun și împroașcă cu noroi în stânga și-n dreapta”, arată Achimaș.

„În absența poveștilor din pandemie dar la fel de dornic să rămână în prim plan, Alexandru Rafila se ocupă de denigrări și distruge lucruri la care nu se pricepe”, a declarat deputatul și profesorul clujean Patriciu Achimaș Cadariu referindu-se la afirmația ministrului Sănătății conform căreia Planul Național de Combatere şi Control a Cancerului trebuie modificat pentru că ar fi fost făcut de „neprofesioniști”.

Alexandru Rafila, acuzat că a vrut să fure munca altora și să și-o asume el. Pentru că nu a reușit, i-ar denigra pe cei care l-au creat pentru ca la final să-și pună tot el numele pe proiect

Profesorul clujean a declarat că este ciudat ca ministrul să pună epitete echipei științifice câtă vreme la Plan au contribuit și reprezentanți ai Ministerului de resort.

“Despre afirmația că Ministerul Sănătății nu a avut niciun cuvânt de spus în elaborarea Planului și că acesta a fost făcut de neprofesioniști: În primul rând, când s-a lucrat la Plan Alexandru Rafila personal plus membri din minister au fost la întâlnirile față în față sau online, a fost întotdeauna invitat și dacă nu a fost întotdeauna personal, a fost prin reprezentanți. Dar să spunem că nu ar fi fost nici reprezentanții acolo, deși au fost. A stat documentul 6 luni în transparență pe site-ul ministerului. De ce nu l-a amendat dl, Rafila în tot acest timp?”, s-a întrebat Patriciu Achimaș Cadariu.

Acesta a dezvăluit că Alexandru Rafila i-a spus la un moment dat că ar vrea să promoveze Planul Național de Combatere și Control a Cancerului printr-un ordin de ministru, ceea ce putea fi interpretat că vrea să își asume paternitatea documentului.

“Cum era să fac cadou ceva ce nu era al meu? E o echipă de mulți oameni care a lucrat la plan. Așadar, cred că acum se ocupă cu denigrări pentru că nu este unic autor. De fapt, e o chestie de umefistan. Una dintre practici este preluarea de munca altora. Asistentul universitar lucrează și profesorul se pune prim-autor. Asta o vedem frecvent. Probabil de acolo ni se trage, probabil e o boală la fel de grea ca și luatul de plicuri, de care e greu să te vindeci. Dar Rafila a semnat totuși ca și inițiator, nu înțeleg problema”, a subliniat deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu.

“Nu am să accept ca munca de luni de zile a unei echipe care vine după o muncă de ani de zile a unei alte echipe și munca mea de peste 10 ani de zile să fie terfelită în modul ăsta politicianist. Dacă asta înseamnă că nu mă pricep la politică, da, recunosc, sunt un neprofesionist al acestui tip de politică, însă în niciun caz nu voi accepta să fie sacrificat interesul pacienților de cancer”, a mai afirmat Patriciu Achimaș Cadariu.

 

 

Ce spunea ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la 18 mai
Medicii specialişti care au analizat Planul naţional de control al cancerului au propus reformularea şi adaptarea acestuia, pentru a fi posibilă realizarea de norme de aplicare, a declarat, la 18 mai, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„În ceea ce priveşte Planul naţional de control al cancerului, care a fost legiferat într-o lege care a apărut în Monitorul Oficial pe data de 8 octombrie 2022, eu nefiind oncolog am crezut şi cred în continuare cu tărie că oncologii sunt cei care trebuie să lucreze la realizarea şi mai ales la implementarea şi redactarea normelor. Am dat acest plan unui grup prestigios de medici care lucrează în domeniul oncologiei, 20 de profesori universitari, medici specialişti, dânşii l-au analizat şi au propus reformularea şi adaptarea lui încât să fie posibilă realizarea de norme.

Din analiza pe care dânşii au făcut-o, dar şi colegii de la Ministerul Sănătăţii, am avut repetate întruniri, a rezultat că nu există legătură între obiectivele propuse şi măsurile care ar trebui să ducă la atingerea acelor obiective, există tot felul de măsuri care nu au avut niciun fel de legătură cu combaterea cancerului şi, bineînţeles, aceste lucruri, dacă sunt corectate, pot fi elaborate normal”, a spus Rafila, la Palatul Parlamentului, conform AGERPRES.

El a fost întrebat ce părere are despre faptul că Federaţia Bolnavilor de Cancer urmează să organizeze proteste, deoarece nu există norme de aplicare pentru Planul naţional de control al cancerului. Rafila a adăugat că acel colectiv de specialişti „nu stă pe loc” şi lucrează pentru corectarea legii şi găsirea de soluţii pentru aplicarea planului. „E un grup extins, până la 40 de persoane care sunt implicate, pentru că sunt şi subcomisiile de specialitate, nu e doar comisia de oncologie. Este totuşi rolul specialiştilor să facă acest lucru şi vreau să îl asigur pe domnul Irimia că toată activitatea aceasta a specialiştilor este dedicată pacienţilor şi încercării de a avea o lege bună, sustenabilă şi norme aplicabile. Ne dorim ca acest lucru, inclusiv accesul la inovaţie şi la medicină personalizată să se întâmple într-un timp cât mai scurt, dar, pentru acest lucru, trebuie precizate inclusiv sursele de finanţare care, din păcate, lipseau în proiectul de lege în varianta despre care discutam”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Anda Ion este jurnalistă din anul 2015. A terminat Facultatea de Jurnalism și a colaborat cu numeroase publicații editate în varianta print. Din acest an, a hotărât să facă performanță și în online. citește mai mult