News

Se taie o parte din pensii! Suma va fi considerabilă Românii care se vor trezi în curând fără o parte din bani

Se taie o parte din pensii Suma va fi considerabilă Românii care se vor trezi în curând fără o parte din bani

Unii români riscă să rămână fără o parte din pensie, acest lucru fiind prevăzut în amendamentele depuse la legea privind pensiile speciale.

Luni, 29 mai 2023, Guvernul României a făcut un anunț prin care a precizat că modificările aduse reformei pensiilor de serviciu nu introduc noi categorii de beneficiari. În schimb, acestea elimină anumite categorii de persoane care primeau anterior pensie de serviciu, cum ar fi personalul asimilat (personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor), personalul care îndeplinește funcții de execuție specifice în cadrul misiunilor diplomatice și personalul asimilat funcționarilor publici parlamentari.

Potrivit Andreei Ciucă, președintele Asociației Magistraților, problema este prezentată diferit față de declarațiile făcute în spațiul public. Concret, asociațiile profesionale, printre care se numără Asociația Magistraților din România, Uniunea Națională a Judecătorilor din România, Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului și Asociația Procurorilor din România, nu au refuzat să se angajeze într-un dialog clar și deschis cu privire la reforma pensiilor de serviciu.

„Problema în acest moment este însă cu totul alta, dramatică și dramatic este faptul că se pune sub preș, ci anume: nu faci reformă când sistemul judiciar se apropie de comă. Știți foarte bine că la începutul lunii februarie, potrivit datelor de pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, există un număr de 1.200 de posturi vacante în sistemul judiciar.”, spune aceasta.

Numeroși magistrați vor ieși la pensie

Andreea Ciucă a mai spus „Vorbesc de judecători și procurori. Este un număr pe care nu mi-l aduc aminte să îl mai fi văzut la un asemenea nivel. Deci, noi acum ne propunem să facem așa, de pe azi pe mâine, fără nicio consultare, o reformă care ce va duce? Va duce sistemul judiciar din comă la sinucidere asistată.

Pentru că în momentul în care noi avem 1.200 de posturi vacante, în momentul în care scot din mânecă o astfel de reformă prin care spui că schimbi acum o seamă de condiții în mod capital de pensionare, toți colegii, vă dau un singur exemplu toți colegii care în acest moment sau în acest an îndeplinesc condițiile, iar peste doi ani nu le vor mai îndeplini, pentru că ele se îndepărtează ca o fată Morgana din perspectiva vârstei, vor ieși la pensie. Și unde vom fi în această situație?”.

De asemenea, Andreea Ciuca și-a exprimat îngrijorarea cu privire la potențialele consecințe ale adoptării acestor măsuri, subliniind că, în prezent, sunt peste 500 de magistrați care au părăsit sistemul. Ea a subliniat necesitatea de a aborda cauzele profunde înainte de a discuta despre reforma pensiilor. Potrivit acesteia, este esențial să se prevină noi plecări din sistemul judiciar.

”Pentru că în această situație, din păcate, cine va suferi foarte mult va fi cetățeanul. Pentru că dacă acum avem la curțile de apel o durată medie a soluționării cauzelor cuprinsă între 3,3 luni și patru luni și ceva, atunci nu știm unde se va ajunge.

Care este care este această dorință de a înlătura oamenii din sistem, de a crea un haos și de a nu ne putea asigura condițiile ca să ne facem treaba în mod organizat, așa cum o făceam”, a mai spus ea.

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate