News

Se schimbă vârsta la care se poate da de permis de conducere! Este o lege nouă impusă de UE

Se schimbă vârsta la care se poate da de permis de conducere Este o lege nouă impusă de UE
Photo by Roberto Nickson on Unsplash
15 iun. / 20:05

În România, în prezent doar cei care au împlinit vârsta de 18 ani pot face școala de șoferi și apoi pot da examen pentru a primi permisul de conducere. Ei bine, acest lucru se va schimba în viitor și asta pentru că cei de la Comisia Europeană au elaborat o lege prin care schimbă vârsta celor care pot ajunge să aibă carnet.

Unul dintre motivele acestei decizii este deficitul mare de șoferi la nivel european. Așadar, peste nu foarte mult timp se va putea susține examenul de permis începând cu 17 ani.

În plus, oficialii europeni au elaborat și un set de propuneri privind îmbunătățirea siguranței rutiere în întreaga Uniunea Europeană. Asta include și o asprire a sancțiunilor rutiere.

Noi reguli impuse de UE

Astfel, în situația în care conducătorii auto săvârșesc abateri grave, aceștia ar putea fi privați de permisele de conducere nu doar în țara în care au fost comise încălcările de lege și în întreaga Uniune Europeană.

”Noile reguli vor îmbunătăți siguranța pentru toți utilizatorii drumurilor și vor ajuta UE să-și atingă Viziunea Zero – adică fără decese pe drumurile UE până în 2050.

Acestea vor pregăti șoferii mai bine pentru vehicule cu emisii zero și pentru conducerea pe drumurile orașului, alături de un număr mai mare de biciclete și vehicule cu două roți și mai mulți pietoni în jur.

De asemenea, noile reguli vor permite tinerilor șoferi să câștige experiență printr-o schemă de conducere însoțită. De la vârsta de 17 ani, tinerii vor putea învăța să conducă și să obțină permisul. Cei care trec de 17 ani vor putea conduce singuri de la împlinirea vârstei de 18 ani și să lucreze ca șoferi profesioniști de îndată ce un anumit loc de muncă permite. Acest lucru va ajuta la abordarea deficitului actual de șoferi”, scrie europa.eu.

Anda Ion este jurnalistă din anul 2015. A terminat Facultatea de Jurnalism și a colaborat cu numeroase publicații editate în varianta print. Din acest an, a hotărât să facă performanță și în online. citește mai mult
Articole recomandate