News

Se schimbă vârsta de pensionare! Acum s-a decis clar. Anunț pentru absolut toți românii. La cât se va ieși la pensie până la urmă

Se schimbă vârsta de pensionare Acum s-a decis clar. Anunț pentru absolut toți românii. La cât se va ieși la pensie până la urmă
Photo by Alex Blăjan on Unsplash

Vești proaste pentru pensionari. Vârsta de pensionare s-ar putea modifica în următoare perioadă. Sau cel puțin asta arată un proiect nou legislativ care va ajunge în Parlament.

Autoritățile vor să scape de inechitățile din sistemul de pensii. Asta având în vedere discordanțele dintre pensiile de serviciu și pensiile speciale.

Iar printre altele, o metodă de eliminare a inechităților ar fi creșterea vârstei de pensionare. Nu vă faceți griji, pentru că vizate sunt doar anumite categorii de pensionari.

Este vorba despre magistrați, militari și nu numai. Cei care lucrează în acest domeniu ar urma să se pensioneze la 65 de ani, în loc de 60, cum este la momentul actual.

Toate aceste lucruri vin după ce autoritățile au negociat noua lege a pensiilor atât cu Banca Mondială, cât și Comisia Europeană. Se caută soluții concrete deci, pentru un sistem de pensii cât mai echitabil.

Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare

Astfel, chiar dacă pensiile speciale nud dispar definitiv din România, acestea ar urma să sufere modificări importante. Iar detalii în acest sens au venit și din partea ministrului Muncii, care aducea câteva clarificări legate de vârsta de pensionare.

”Din ianuarie anul viitor începe să crească gradual vârsta de pensionare, astfel încât cei aproape 10.000 de beneficiari ai pensiilor speciale se vor putea retrage din funcție de la 65 de ani, față de 60 cât era stabilit în textul inițial. Acest lucru va însemna că abia în 2034 se va ajunge la egalizarea vârstei cu a pensionarilor din sistemul public”, a afirmat Marius Budăi, ministrul Muncii.

Referitor la pensiile militare, aici, calculele vor fi diferite. Acest timp de pensie ar urma să fie calculat ca medie a soldelor sau a salariilor brute din ultimele luni consecutive.

Dacă ne uităm la forma adoptată de Senat, legea prevedea ca ”pensiile militarilor reprezintă media a 12 luni consecutive alese după voia beneficiarului, din ultimii cinci ani de activitate”.

Carmen Ciotic a lucrat mai bine de doi ani la VoceaBanilor.ro. Este pasionată de scris încă din copilărie și chiar dacă nu a terminat Jurnalismul, ci Facultatea de Sociologie adoră să fie redactor. citește mai mult
Articole recomandate