News

Românii care ar putea fi obligați să plătească la stat peste 60% din salariu. Ce impozite noi ar putea apărea. E cea mai proastă veste

Românii care ar putea fi obligați să plătească la stat peste 60 din salariu. Ce impozite noi ar putea apărea. E cea mai proastă veste

Cea mai proastă veste pentru români. Deși momentan Guvernul nu a anunțat nimic oficial, s-ar părea că anul 2025 aduce noi impozite. 

Detalii în acest sens vin de la economistul Cristian Păun. Într-o postare pe pagina personală de Facebook, aceasta a prezentat o analiză grafică a structurii veniturilor în România.

Având în vedere actuala situație, economistul subliniază faptul că bazele pe care s-ar putea construi un sistem progresiv sunt fragile și ineficiente. Asta ar însemna că taxele și impozitele ar fi singura soluție.

„Poza atașată arată structura veniturilor în România. Aproape 70% din venituri reprezintă venituri salariale. Dacă adăugăm și veniturile din prestații sociale (ajutoarele sociale), ne apropiem de 90%.

Evident, te sperie faptul că ajutoarele sociale acordate sunt cam 1/3 din salariile plătite în economie. Și te sperie și faptul că celelalte venituri nu contează aproape deloc (activități independente, agricole, din proprietate), cam tot ce se declară prin declarația de venituri”, a explicat Cristian Păun.

Taxele și impozitele noi, singura soluție pentru economia românească?

Este impozitarea progresivă o soluție? Economistul spune că dacă se dorește într-adevăr ca aceasta să aducă venituri semnificative la buget, ar fi nevoie de cote extrem de mari, care ar penaliza exact segmentul muncii calificate.

„Cotele ar trebui să fie imense pe o astfel de structură de venituri ca statul să câștige măcar ceva din impozitul progresiv, ceva gen 60-70% pe salarii peste dublul mediei, adică peste 10.000 lei net. Ceea ce ar face ca un astfel de sistem să descurajeze munca de valoare, munca cu valoare adăugată mare”, a subliniat Păun.

Printre altele, economistul mai atrage atenția și asupra costurilor ascunse ale unui astfel de sistem fiscal. Rezultatul ar putea fi birocrație suplimentară și ar încărca inutil contribuabilii.

„Și asta fără a adăuga costurile birocrației unui astfel de sistem, deducerile aferente, costurile pentru fiecare dintre noi care va trebui să completăm declarații de venit cu toții an de an (nu ca acum, doar cei cu venituri din alte surse decât salariile)”, a avertizat Cristian Păun.

Carmen Ciotic a lucrat mai bine de doi ani la VoceaBanilor.ro. Este pasionată de scris încă din copilărie și chiar dacă nu a terminat Jurnalismul, ci Facultatea de Sociologie adoră să fie redactor. citește mai mult
Articole recomandate