News

România trece la ora de iarnă în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie spre duminică, 27! Cum se dau ceasurile și în cât timp se adaptează organismul noii situații

România trece la ora de iarnă în noaptea de sâmbătă 26 octombrie spre duminică 27 Cum se dau ceasurile și în cât timp se adaptează organismul noii situații

Turcia este una dintre puținele țări din Europa care nu-și schimbă ora, iar experții consideră acest lucru ca fiind foarte bun. De fiecare dată când apar modificări de fus orar, chiar și de numai 60 de minute, organismul se simte bulversat și are nevoie de o perioadă de adaptare. Din păcate, UE nu a luat nici până acum decizia de a nu mai modifica ora de două ori pe an.

În anul 2019, Parlamentul European a susținut și a votat propunerea pertinentă de a se renunța la schimbarea orei de vară, respectiv de iarnă, doar că din păcate implementarea acestei decizii a tot fost amânată și deși în fiecare an se spune că ar fi ultimul cu aceste modificări, situația persistă.

Nici până în prezent, nu s-a luat o decizie finală cu privire la eliminarea măsurii. Așa că România va trebui să se supună acestei reguli prostești în continuare.

Schimbarea orei se face în prezent de două ori pe an, în lunile Martie, când se trece la ora de vară, și octombrie, când trecem la ora de iarnă. În ambele cazuri, ora se schimbă doar într-o zi de weekend și asta pentru că așa cum am menționat, este nevoie ca organismul să se adapteze noii situații.

Organismul este dat peste cap în fiecare an de schimbarea orei

Ultima sâmbătă din luna octombrie, ceasurile se dau înapoi cu o oră, iar ora 4:00 va deveni ora 3:00. Așadar România trece la ora de iarnă 2024 în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, spre duminică, 27 octombrie 2024 și nu vine fără repercusiuni.

“Schimbarea orei poate produce somnolență, probleme de concentrare sau de memorare, senzație de oboseală pe timpul zilei, iar aceste tulburări pot afecta activitatea zilnică, pot sa scadă randamentul la locul de munca si chiar pot provoca accidente rutiere. Perioada de adaptare la ora de iarnă variază foarte mult de la o persoana la alta și poate fi de la o zi, până la 1 săptămână”, a declarat pentru Digi24 Răzvan Lungu, medic specialist Pneumolog, atestat în Somnologie.

Anca Andrei este o jurnalistă cu multă experiență și a lucrat la cele mai mari publicații din România, mai întâi ca redactor, iar ulterior a devenit redactor șef.Și-a început cariera în ... citește mai mult
Articole recomandate