News

România intră în sfârșit în Spațiul Schengen? A venit anunțul mult așteptat de toată țara: ”În 24 de ore…”

România intră în sfârșit în Spațiul Schengen A venit anunțul mult așteptat de toată țara În 24 de ore...

România intră în Spațiul Schengen? Un europarlamentar spune că în doar 24 de ore, totul s-ar putea schimba. Ce se întâmplă, de fapt? 

România intră în Spațiul Schengen, doar în cazul în care Guvernul va face un pas înainte, spune Eugen Tomac. Europarlamentarul PNL a prezentat soluția care ar putea schimba totul.

Potrivită acestuia, dacă Guvernul se va îndrepta împotriva Austriei la CJUE și va cere despăgubiri de 10 miliarde de euro, adică suma pe care o pierde țara noastră prin absența din Schengen, atunci perspectiva Austriei s-ar schimba „în 24 de ore”.

Pe de altă parte, totul stă în mâinile autorităților, a subliniat acesta. De asemenea, Klaus Iohannis trebuie să fie implicat și el în acest proces, dacă își dorește cu adevărat ca România să adere la Spațiul Schengen.

El a mai adăugat că dacă autoritățile ar încerca să grăbească lucrurile, iar Guvernul intervine, atunci Austria își ”înmoaie” abordarea în 24 de ore, iar țara noastră afce un pas în față.

”Guvernul să intervină în procesul pe care l-am deschis la CJUE și să ceară Austriei despăgubiri de miliarde. Vă garantez că Austria își înmoaie abordarea în 24 de ore”, a spus acesta.

Când intră România în Spațiul Schengen

Eugen Tomac a spus însă că acest demers este unul extrem de important și presupune în același timp și un volum de muncă uriaș, astfel că autoritățile trebuie să fie conștiente de el.

„Singura soluție serioasă și pentru care mă zbat acum în Parlamentul European, chiar azi am avut discuții importante pentru a convinge PE să vină alături de mine în procesul pe care l-am deschis la CJUE. E un demers fără precedent, extrem de important cu un volum de muncă uriaș pe care trebuia să-l facă Guvernul Ciucă și n-a avut nici curaj, nici determinare să facă și azi poate am fi avut altă soartă. (…)

Am atacat la CJUE un act emis de Consiul Uniunii Europene, un demers fără precedent. Știu și am convingerea că e singura cale sigură de a intra mai devreme în Spațiul Schengen.

În această lună e o soluție ca în Consiliul European de pe 25 președintele Iohannis să-i convingă pe șefii de stat și de guvern să existe o concluzie, o rezoluție cu privire la acest dosar, dar pentru asta trebuie să muncești enorm ca să-i convingi pe toți că merită introdusă această propunere pe ordinea de zi. Nu știu câtă voință sau disponibilitate are președintele Iohannis. Dacă la concluzii se subliniază clar că România și Bulgaria trebuie acceptate în Schengen deoarece îndeplinesc criteriile, la Consiliul JAI din septembrie se poate lua această decizie, dar mi-e greu să cred că am pregătit lucrurile pe această direcție”, a spus europarlamentarul PMP, la B1TV.

Carmen Ciotic a lucrat mai bine de doi ani la VoceaBanilor.ro. Este pasionată de scris încă din copilărie și chiar dacă nu a terminat Jurnalismul, ci Facultatea de Sociologie adoră să fie redactor. citește mai mult
Articole recomandate