Se pierd 300 de lei la salariu. Mai mulți români sunt vizați și se pare că puțini sunt conștienți de ceea ce se întâmplă. Informații de ultimă oră.
Pentru cei care nu știu, voucherele de vacanță sunt impozitate în 2024 cu 20%, conform actualelor prevederi legale. Ce înseamnă asta pentru salariul anumitor persoane?
Cornelia Popa Stavri, președintele Sindicatului Independent din Învăţământul Preuniversitar Sector 4, a vorbit la edupedu.ro despre această situație.
Potrivit aceștia, în realitate se rețin peste 300 de lei la salariu în cazul profesorilor. Dacă până acum erau impozitate doar anumite părți, iată că acum, lucrurile sunt ceva mai complicate.
După un calcul simplu, se pare că profesorii pierd din salarii 320 de lei înainte să primească voucherele. Asta înseamnă că sunt oprite anumite taxe.
„Se dau toate dările către stat, ca la veniturile de salarii. Până acum erau doar impozitate, fără să se oprească sănătatea. Acum se impozitează 20% (10% impozit pe venit + 10% impozit sănătate – n.red). Se reține din salarii suma de 320 de lei înainte de a se da voucherele, că se opresc taxele înainte să se încarce banii pe cardul de salarii”, a precizat Cornelia Popa Stavri, pentru sursa citată.
Amintim că deși voucherele de vacanță se impozitează, ele au crescut. Mai exact, anul trecut, valoarea voucherelor de vacanță era de 1.450 de lei. Suma de 1.450 de lei a fost impozabilă în luna în care beneficiul a fost acordat, iar potrivit Codului Fiscal, impozitul pe venit este de 10% în acest caz.
Cu alte cuvinte, asta înseamnă că angajații care au primit aceste vouchere au plătit 145 de lei impozit. Astfel, dacă din suma de 1.450 s-a scăzut 145 de lei, profesorii au rămas cu 1.305 lei.
Deși valoarea voucherelor sociale a crescut acum la 1.600 de lei, având în vedere că se aplică un anumit impozit, suma este una diferită. Iar după un calcul simplu, se înregistrează pierderi semnificative în rândul profesorilor.