News

Prețurile au luat-o razna! Cât a ajuns să coste astăzi, în medie, chiria în București? În ce zone sunt cele mai mici tarife și unde sunt cele mai mari

Prețurile au luat-o razna Cât a ajuns să coste astăzi în medie chiria în București În ce zone sunt cele mai mici tarife și unde sunt cele mai mari
Photo by Harmen Jelle van Mourik on Unsplash

Domeniul imobiliarelor a fost puternic afectat de pandemie. Prețurile la materiale au crescut foarte mult, astfel că dezvoltatorii au ridicat prețul la apartamente. În acest context, tot mai mulți români au ales să rămână în continuare să locuiască în chirie.

Un studiu recent a arătat că 6 din 10 români care și-au cumpărat locuințe au ales să plătească imediat cu banii joc, ocolind băncile, care au stabilit dobânzi mult prea mari.

Această situația a dus și la o creștere a prețurilor când vine vorba de chirii. În prezent, cele mai scumpe zone din București sunt Pipera, Aviaţiei şi Floreasca, iar cele mai ieftine sunt în cartierele Berceni, Ghencea, Drumul Taberei şi Giurgiului, conform Barometrului chiriilor din Capitală, realizat de către specialiştii imobiliare. NET.

Conform acestora, cea mai mare diferenţă se înregistrează în cazul apartamentelor cu patru camere, unde chiria unei locuinţe din cartierul Aviaţiei este cu peste 300% mai mare față de una similară.

Conform imobiliare.NET, datele analizează mai multe segmente, precum anul construcţiei, confort (I sau II), compartimentare (decomandat sau semidecomandat) şi dotări interioare (mobilat sau nemobilat). Și astfel se decide și prețul.

Cât costă chiriile în București în momentul de față

În momentul de față, potrivit barometrului chiriilor, o garsonieră se închiriază în Bucureşti, în medie, cu 328 de euro/lună, dar prețul mediu scade până la 255 de euro pentru confort II, în timp ce o garsonieră nouă, construită după anul 2010, cu dotări de lux, are o chirie medie de 357 de euro/lună.

Totodată, pentru un apartament de două camere, un chiriaş din Bucureşti plăteşte în fiecare lună, în medie, 447 de euro, însă dacă este confort II, chiria scade până la 359 de euro/lună.

În cazul locuinţelor cu trei camere, chiria medie lunară este de 586 de euro, iar preţul creşte cu aproape 180 de euro dacă este un apartament cu dotări de lux, până la 764 de euro/lună.

Când vine vorba despre despre apartamentele cu patru camere, chiria medie se situează la o valoare de 830 de euro/lună, dar scade aproape la jumătate dacă este un apartament confort II (473 de euro).

Barometrul chiriilor din Bucureşti a fost realizat pe baza colectării datelor de la 11.046 de oferte postate pe platforma imobiliare.NET, în luna martie a acestui an.

Anca Andrei este o jurnalistă cu multă experiență și a lucrat la cele mai mari publicații din România, mai întâi ca redactor, iar ulterior a devenit redactor șef.Și-a început cariera în ... citește mai mult
Articole recomandate