News

OMV Petrom pleacă din România? Anunț pentru toți clienții din România. Ce se va întâmpla cu toate benzinăriile

OMV Petrom pleacă din România Anunț pentru toți clienții din România. Ce se va întâmpla cu toate benzinăriile

OMV Petrom este cea mai mare companie din România, însă au existat câteva probleme recente. Totuși, compania a bifat recent o victorie importantă. In plus toate benzinariile au tot felul de oferte si campanii in aceasta perioada.

OMV Petrom, cea mai importantă companie energetică integrată din Europa de Sud-Est și cea mai mare corporație din România, a anunțat încheierea unui acord de finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acest contract se referă la înființarea unei instalații de producere a hidrogenului utilizând electroliza apei la rafinăria Petrobrazi.

Compania a semnat contractul cu Ministerul Energiei, cu o valoare maximă de aproximativ 39 de milioane de euro, în timp ce investiția totală este estimată să ajungă la aproximativ 74 de milioane de euro, scrie zf.ro.

„Romania are un potential semnificativ pentru dezvoltarea de proiecte energetice verzi, iar fondurile disponibile pentru finantarea acestor proiecte deschid oportunitati pentru cresterea economica a tarii. Prin Strategia 2030, ne-am angajat sa sustinem tranzitia energetica in Romania si in regiune, cu investitii de circa 11 miliarde de euro pana la sfarsitul acestui deceniu, din care circa 35% vor sustine proiecte cu emisii de carbon scazute si zero.”, spune Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

OMV Petrom anunță că procesul se va baza pe surse de energie regenerabilă

Întreprinderea cuprinde crearea unei capacități de 20 MW la rafinăria Petrobrazi, special concepută pentru a genera hidrogen prin electroliza apei. În special, întregul proces se va baza pe surse de energie regenerabilă. Prin urmare, acest lucru garantează că nu vor apărea emisii de dioxid de carbon din cauza consumului de energie în timpul procesului de electroliză, care presupune separarea moleculelor de oxigen de cele de hidrogen.

Proiecțiile indică o producție anuală de peste 2 600 de tone de hidrogen verde. Integrarea acestui hidrogen ecologic va avea ca rezultat o reducere semnificativă de minimum 70% a emisiilor de dioxid de carbon de-a lungul întregului lanț valoric al producției de combustibil durabil, depășind impactul asupra mediului al combustibililor convenționali.

„Hidrogenul verde deschide oportunitati pentru o economie cu emisii reduse de carbon. Va avea un rol important pentru decarbonarea rafinariilor si pentru transport sustenabil, fie ca vorbim de cel rutier, feroviar sau aerian, fiind una dintre solutiile pentru mobilitatea viitorului. Estimam ca cererea pentru hidrogen va creste semnificativ in Romania, in special in deceniul urmator. Credem ca OMV Petrom are oportunitatea de a deveni principalul jucator integrat pe piata hidrogenului din Romania.”, adaugă Radu Caprau, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Rafinare si Marketing.

În faza următoare, compania va iniția o licitație publică pentru achiziția electrolizorului, iar decizia finală de investiție este așteptată în 2024. Finalizarea proiectului este anticipată să aibă loc în 2025.

Așadar, în ciuda problemelor din ultima perioadă, compania a preferat să rămână în România. Mai mult, se implică și în proiecte importante în ceea ce privește energia regenerabilă din România.

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate