Probleme mari pentru OMV Petrom la luni bune după scandalul Schengen. Guvernul a luat o decizie total neașteptată. Compania austriacă are benzinării în toată țara și scoate profituri imenese. Momentan acestea nu vor fi afectate, dar nu se știe în viitor ținând cont de conflictul aprins.
OMV Petrom este extrem de activă în România, însă se pare că scandalul Schengen nu a fost uitat. Drept urmare, Guvernul român a decis să amâne extinderea concesiunii cu OMV, care poate pierde licenţa de exploatare.
În această săptămână, proiectul de extindere a concesiunii s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței de guvern, însă ulterior a fost scos. Trebuie spus că acordul de concesiune a fost încheiat pe 30 de ani, începând din 1997.
Inițial, acesta cea 18 perimetre de explorare, dar pentru că nu a găsit resurse, OMV Petrom a păstrat doar 29% din suprafața concesionată inițial.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a fost întrebat ce s-a întâmplat cu actul normativ. Acesta susține însă că au existat niște motive legate de conținut și de context.
„E o inițiativă care a ajuns prin intermediul ANRM pe masa Executivului și care nu are la acest moment o decizie. Nu a fost aprobată. Nu s-a discutat. Decizia a fost amânată din motive care țin de context și de conținut”, a spus ofciailul de la Guvern.
Trebuie spus că anterior acestei decizii, Petrom (SNP) a anunţat la începutul acestei săptămâni că va plăti taxa pe solidaritate în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, informează Ziarul Financiar.
Deși iniţial autorităţile calculaseră o taxă de circa 5 miliarde de lei, ulterior, după intervenţiile preşedintelui României, taxa a fost diminuată semnificativ.
„La data de 12 mai 2023, în Monitorul Oficial a fost publicată Legea nr. 119/2023 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 186/2022 de implementare a Regulamentului Consiliului (UE) 2022/1854 privind contribuţia de solidaritate. Pentru companiile care produc şi rafinează ţiţei, legea introduce obligaţia de a plăti 350 de lei pentru fiecare tonă de ţiţei prelucrată în 2022 şi 2023.
Prin urmare, OMV Petrom estimează o contribuţie de solidaritate de aproximativ 1.500 de milioane de lei pentru anul fiscal 2022, care urmează să fie plătită la sfârşitul lunii iunie 2023.
Aceasta se va reflecta in T2/23, în Situaţia veniturilor şi cheltuielilor ca linie separată după linia . Pentru T1/23, valoarea contribuţiei de solidaritate este estimată la aproximativ 380 de milioane de lei şi va fi de asemenea reflectată în rezultate la T2/23. Contribuţia pentru întregul an 2023 va fi plătită la sfârşitul lunii iunie 2024”, arată actul normativ