News

Locul din România unde se găsește cea mai specială Biserică din lume. Nicăieri nu o să mai vezi așa ceva. Mulți turiști vin aici în fiecare an

Locul din România unde se găsește cea mai specială Biserică din lume. Nicăieri nu o să mai vezi așa ceva. Mulți turiști vin aici în fiecare an

Sunt multe locuri frumoase în lume, iar România se numără printre țările cu cele mai frumoase peisaje și zone de vacanță. Ba mai mult, există o zonă la noi în țară care este unică în lume. Nicăieri nu o să mai vezi așa ceva.

Situată în Ipotești, satul copilăriei lui Mihai Eminescu, se află o biserică extraordinară care deține o distincție unică. În mod special, este singura biserică din Europa, și poate chiar dincolo de ea, dedicată unui poet. Ceea ce diferențiază această biserică nu este doar dedicația sa unică, ci și reprezentarea remarcabilă a sfinților și îngerilor care îi împodobesc pereții. Aceste figuri sfinte sunt înfățișate cu aureole negre distinctive, aducând un omagiu veneratului poet român. Eminescu, recunoscut ca fiind cea mai renumită și influentă personalitate a literaturii române, este astfel imortalizat în acest lăcaș de cult excepțional.

Biserica Sfinții Voievozi, situată în Ipotești, este un important sanctuar ortodox. A fost construită între anii 1929 și 1939 în incinta complexului memorial Mihai Eminescu, care adăpostește și mormintele familiei Eminescu. Deși biserica în sine nu a fost inițial inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Botoșani, România, mormintele familiei apreciatului poet, poziționate în fața altarului, au fost desemnate cu numărul 513 pe lista monumentelor istorice din județ. În mod special, construcția acestei biserici a început după moartea apreciatului poet, marcând un omagiu emoționant adus moștenirii sale.

Toate bisericile se ridică spre slava lui Dumnezeu, dar aceasta a fost ridicată şi în memoria poetului Mihai Eminescu. Este singura biserică ridicată în memoria unui poet. Este un principiu unic în lumea ortodoxiei, pentru că Eminescu este un simbol spiritual al poporului român. A fost mai mult decât un simplu muritor de rând. A fost un geniu care a creat şi a simţit în armonie cu întreaga naţiune”, spunea Ioan Creţu, custode de sală la Memorialul Ipoteşti, dar şi paracliser al bisericii.

Biserica unică din România care îi este dedicată lui Mihai Eminescu

Un aspect intrigant al Bisericii Sfinților Voievozi este o frescă notabilă care atrage atenția. În această operă de artă, se arată un portret distinctiv, care înfățișează un diavol îmbrăcat în ținută albă, mai degrabă decât obișnuita ținută neagră. Reprezentarea prezintă diavolul ispitind un bărbat matur, bărbos, îmbrăcat în haine monahale, care se agață strâns de o carte în timp ce ține în mână o foaie de hârtie. Alături de această scenă, pe peretele din stânga bisericii, este pictată cu măiestrie o reprezentare în mărime naturală a renumitului poet Mihai Eminescu, care îl înfățișează în tinerețe, la vârsta de douăzeci de ani. Interesant este faptul că imaginea regelui Carol al II-lea își găsește locul tot pe partea dreaptă a bisericii. În plus, Arhanghelul Mihail este înfățișat cu chipul lui Mihai Eminescu, ceea ce contribuie și mai mult la imaginile captivante din cadrul bisericii.

„Sfinții poartă doliu pentru Eminescu. Așa au fost concepuți. Aici, la Ipotești, după moartea poetului, până și mucenicii și tot cosmosul întruchipat aici poartă doliu pentru destinul tragic al lui Eminescu”, spunea și cercetătorul Valentin Cosereanu, de la Memorialul Ipotești.

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate