News

Ești client ENEL? Cum poți plăti vara aceasta facturi mult mai mici la curent. Este foarte simplu: trebuie doar să folosiți acest truc

Ești client ENEL Cum poți plăti vara aceasta facturi mult mai mici la curent. Este foarte simplu trebuie doar să folosiți acest truc

ENEL le oferă constant românilor sfaturi cu privire la facturi și îi învață cum să folosească energia într-un mod eficient pentru a nu plăti exagerat de mult.

A venit vara, iar mulți oameni sunt tentați să dea drumul la aerul condiționat pentru a se răcori puțin. Momentan nu au fost temperaturi atât de ridicate, însă ENEL oferă informații importante despre cum ar trebui să folosim aparatul de aer condiționat într-un mod în care nu ne va fi afectat buzunarul la finalul lunii.

Pe baza calculelor efectuate de Energy Policy Group (EPG), se estimează că un aparat de aer condiționat cu o capacitate de răcire de 18 000 BTU/h (5 274 W) și un consum de energie de aproximativ 1,55 kWh pe ciclu de răcire consumă aproximativ 775 kWh anual dacă funcționează timp de 500 de ore în timpul sezonului cald.

Dacă aparatul de aer condiționat este utilizat și ca sursă de încălzire în timpul sezonului rece, durata de funcționare s-ar prelungi cu încă 260 de ore. Experții de la ENEL și EPG indică faptul că consumul de energie al aparatului de aer condiționat în modul de încălzire este de aproximativ 1,45 kWh, ceea ce duce la un consum anual estimat la aproximativ 380 kWh.

Luând în considerare atât funcția de răcire în timpul verii, cât și funcția de încălzire în timpul iernii, aparatul de aer condiționat ar genera un consum anual total de 1 155 kWh, ceea ce reprezintă aproximativ 6 % din consumul anual total de energie electrică al unei gospodării. În condițiile în care costul actual pe kWh este de 0,8 lei, acest lucru s-ar traduce printr-o cheltuială de 924 de lei pe an.

ENEL spune cum poți reduce consumul unui aparat de aer condiționat

La fel ca în cazul altor dispozitive casnice, simpla selectare a unui model eficient din punct de vedere energetic este insuficientă pentru a obține un consum redus de energie electrică; este la fel de important să se ia în considerare și modul în care este utilizat.

De exemplu, Grupul pentru politici energetice (EPG) subliniază faptul că setarea temperaturii de pe aparatul de aer condiționat influențează semnificativ consumul de energie.

Conform evaluărilor efectuate de Enel și de Grupul pentru politici energetice (EPG), modul forțat de climatizare consumă aproximativ 9 kWh într-o zi obișnuită de vară, în timp ce modul pas cu pas consumă aproximativ 4 kWh. Această discrepanță are o importanță semnificativă, având în vedere că reglarea aparatului de aer condiționat la 25ᵒC în loc de 18ᵒC duce la o reducere remarcabilă de 50% a consumului de energie. În plus, pentru fiecare grad suplimentar adăugat la reglarea temperaturii, consumul de energie scade cu 0,71 kWh.

În același timp, utilizarea aparatului de aer condiționat la temperaturi minime pentru perioade scurte de 30 până la 60 de minute se dovedește a fi ineficientă din cauza duratei limitate de menținere a temperaturii atinse. În consecință, pentru a beneficia de temperatura dorită pentru o perioadă prelungită, aparatul de aer condiționat trebuie repornit, ceea ce duce la o creștere substanțială a consumului de energie.

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate