News

Data la care România ar urmă să intre în Schengen. Se va întâmpla chiar anul acesta. Este cea mai bună veste. Cum va fi convinsă Austria să nu se mai opună

Data la care România ar urmă să intre în Schengen. Se va întâmpla chiar anul acesta. Este cea mai bună veste. Cum va fi convinsă Austria să nu se mai opună

Aderarea României la spațiul Schengen era dată ca sigură în decembrie 2023, dar Austria s-a opus vehement și și-a folosit dreptul de veto. Nimeni nu a anticipat o astfel de opoziție, singura problemă până acum fiind Olanda, care de data aceasta a criticat doar Bulgaria.

A fost scandal mare la acel moment. Celalte țări din UE au încercat să convingă Austria să renunțe la ideea fixă legată de migrație, dar nu a existat cale de întoarcere. Negocierile continuă, iar acum presa bulgară dă asigurări că atât țara noastră, cât și Bulgaria vor adera la spațiul Schengen chiar în acest an.

Conform unor surse de la Sofia, Bulgaria și automat și România ar putea obține mult dorita aderare încă din octombrie anul acesta, cu frontierele aeriene, și perspectiva aderării cu drepturi depline cu frontierele terestre din ianuarie 2024.

Cum va fi convinsă Austria să nu se mai opună aderării României la spațiul Schengen

Obiecțiile Austriei față de extinderea Schengen pe fondul crizei refugiaților nu au scăzut, dar se așteaptă ca Viena să nu-și mai folosească dreptul de veto dacă va fi izolată.

În decembrie anul trecut, Austria și Olanda au blocat aderarea Bulgariei la Schengen. România a fost oprită doar de Austria.

Noul prim-ministru al României, Ion-Marcel Ciolacu, a anunțat la începutul acestei săptămâni, într-un interviu acordat EURACTIV, că le-a încredințat miniștrilor săi un plan pentru a convinge Austria să ridice vetoul asupra admiterii României în Schengen. Nu a dat detalii despre asta, dar părea destul de sigur că-și va îndeplini obiectivul de data aceasta.

Următorul obiectiv major al instituțiilor bulgare este aderarea țării la Zona Euro de la 1 ianuarie 2025.

Andi Moise este jurnalist cu o experiență de peste 10 ani în presă. Acesta a lucrat la ShowBlitz.ro, unde a publicat articole în special pe zona de TECH. Ulterior s-a specializat și pe alte domenii. citește mai mult
Articole recomandate