Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat vineri că Guvernul nu intenționează să mărească TVA-ul, subliniind că este „total incorect” să se impună o taxă egală pentru toți cetățenii într-o societate dezvoltată. Aceasta ar pune o povară disproporționată pe cei cu venituri mici comparativ cu cei bogați.
Ciolacu a fost întrebat despre posibilitatea majorării TVA la 21% și despre implementarea unei cote unice de 16%, fără excepții, în contextul unei afirmații recente a președintelui Klaus Iohannis. Iohannis a sugerat că viitorul guvern ar trebui să ia măsuri pentru creșterea gradului de colectare la bugetul de stat. Premierul a menționat că, la preluarea mandatului, analiști și experți, inclusiv Comisia Europeană, au cerut majorarea TVA-ului, o măsură pe care a considerat-o simplu de implementat, dar profund incorectă.
Marcel Ciolacu a explicat că o astfel de măsură ar fi fost nedreaptă, deoarece ar fi impus o taxă uniformă, fără a ține cont de veniturile individuale ale cetățenilor. În plus, Ciolacu a amintit că, la începutul mandatului său, inflația era la un nivel de două cifre, iar acum a scăzut la 4,9%. Decizia de a nu majora TVA a necesitat eforturi considerabile din partea Guvernului, incluzând ordonarea cheltuielilor și o muncă intensă cu Ministerul Finanțelor și alte ministere.
„Când am preluat funcţia de prim-ministru al României, toţi analiştii şi toţi experţii, Comisia mi-au cerut să măresc TVA. Lucru care era foarte uşor de implementat, dar un lucru foarte incorect, pentru că, în acel moment, de fapt, puneai o taxă neţinând cont de cât anume câştigi, o taxă egală pentru toată lumea – şi pentru cei care câştigă foarte puţin, dar mai ales pentru cei care câştigă foarte mult. Era total incorect. Mai mult, aduceţi-vă aminte când am luat mandatul de prim-ministru: valoarea inflaţiei, în acel moment, era cu două cifre. Am ajuns, luna aceasta, la o inflaţie de 4,9%. Decizia mea, cu mai multă muncă, cu mai mult scandal, cu ministrul Finanţelor, cu fiecare ministru, cu ordonarea cheltuielilor, cu… adică volumul de muncă a fost însutit faţă de o decizie simplă de a mări TVA. Este exclus ca TVA să se mărească, este total incorect într-o societate dezvoltată să pui povara să fie plată egală pentru toată lumea”, a subliniat Ciolacu.
Premierul a sugerat că nicio societate dezvoltată nu aplică măsuri de acest tip. El a menționat că, dacă președintele Iohannis ar deveni prim-ministru, fiind un politician de dreapta, ar putea avea în vedere o astfel de măsură. Cu toate acestea, Ciolacu a exprimat încrederea că reprezentarea PSD în Parlament ar fi suficient de mare pentru a preveni acest lucru.
„Ca cei bogaţi să aibă aceeaşi povară cu cei săraci. Deci, nu există o astfel de abordare. Dacă domnul preşedinte Iohannis ajunge prim-ministru, sunt ferm convins că are un plan al dânsului. Ţinând cont că este un om de dreapta, poate dânsul măreşte TVA, dar cred că reprezentarea PSD din Parlament va fi suficient de mare ca să nu se întâmple acest lucru”, a afirmat Ciolacu.
Premierul a menționat că ideea impozitării progresive rămâne o opțiune de luat în calcul pentru anul viitor, la recomandarea unor organizații precum FMI și Banca Mondială. Cu toate acestea, Ciolacu nu a exclus menținerea cotei unice, argumentând că aceasta este un instrument mai ușor de colectat. El a subliniat că actuala cotă unică include aproximativ 50 de excepții, transformând-o într-un „fluturaș electoral” mai degrabă decât într-o politică fiscală eficientă.
„Întotdeauna. Am văzut că mi-au cerut-o toţi – şi FMI-ul, şi Banca Mondială, şi toate organismele financiare. Dar, întotdeauna, eu nu am exclus menţinerea cotei unice, fiindcă e un instrument mult mai uşor de colectat. Dar trebuie toate puse pe masă, să vedem cum e. Dacă am introduce acum adevărata cotă unică, fiindcă acum sunt vreo 50 de excepţii la cota unică, deci noi nu mai avem cotă unică, e, aşa, un fluturaş electoral… Dacă venim cu cota unică, în acest moment, ar fi o mărire de taxe, iarăşi un lucru rău, pentru că atunci când ai creştere economică mare, nu vii cu taxe noi, pentru că împovărezi zona economică şi, de fapt, vine un revers”, a mai declarat Ciolacu.
Ciolacu a evidențiat că România se află pe o traiectorie de creștere economică stabilă, estimată între 3,2% și 3,4%. În acest context, a subliniat că este prematur să se introducă majorări de taxe. Reforma fiscală va fi discutată la începutul anului viitor și aprobată la jumătatea anului, urmând a fi aplicată în anul fiscal următor. Premierul a precizat că astfel de reforme nu pot fi implementate peste noapte și că necesită un interval de timp de cel puțin un an și șase luni pentru a fi aplicate corespunzător.
„E prematur să vii cu măriri de taxe, dar noi avem în cererea de plată numărul 4 reforma fiscală. Acel lucru nu poţi să-l faci peste noapte, fiindcă e o reformă fiscală de fond. Nu este că scoţi nişte excepţii, lucru care s-a întâmplat anul trecut, când aveam un deficit, în septembrie, de 6,8%. Şi am respectat ceea ce am convenit cu Comisia, nu poţi să aplici în anul fiscal respectiv. Există un delay de un an de zile şi de şase luni. Reforma fiscală se va discuta la începutul anului viitor, ea se va aproba la jumătatea anului, cu şase luni înainte de a începe un an fiscal”, a evidenţiat Ciolacu