News

Ce pensie va avea de acum un român care a muncit pe salariul minim peste 30 de ani? Creștere imensă după recalcularea de la 1 septembrie

Ce pensie va avea de acum un român care a muncit pe salariul minim peste 30 de ani Creștere imensă după recalcularea de la 1 septembrie

Deja peste 99% din dosarele de pensii au fost verificate în urma aplicării noii forumele de calcul și în curând pensionarii vor primi acasă deciziile cu sumele pe care le vor încasa începând cu 1 septembrie. Peste un milion de români nu vor beneficia de nicio majorare după recalculare, dar în fiecare an pensia va fi actualizată cu rata inflației.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu a vorbit despre o situație des întâlnită în România. Mai exact sunt foarte mulți foști angajați care au lucrat pe salariul minim pe economie un număr mare de ani și care beneficiază în prezent de indemnizația minimă de 1281 lei. Ei bine, acest lucru nu se va mai întâmpla și sunt cazuri în care majorarea va fi cu 80% de la 1 septembrie.

„Dacă vom avea un român care a muncit pe salariul minim pe economie, un număr de 35 de ani, vom constata că acesta va avea o creștere de peste 80% a pensiei, de la 1.281 de lei, cât e indemnizaţia minimă socială, la o pensie undeva la 1.900 de lei, datorită punctelor de stabilitate,” a explicat ministra Simona Bucura Oprescu.

Cum poți primi pensia minimă cu doar o zi de muncă la activ

Noua lege a pensiilor își propune să rezolva inechitățile din sistem, însă este greu ca acest lucru să se întâmple integral. În continuare vor fi pensionari care vor primi sume uriașe fără să fi cotizat pentru ele, în timp ce alții care au lucrat din greu și au plătit enorm către stat vor ajunge să încaseze tot mai puțini bani decât cei speciali.

Un alt aspect important de precizat este că pentru a beneficia de pensie, românii trebuie să aibă un stagiu de cotizare de cel puțin 15 ani. Avem și câteva excepții.

„Există români care, chiar dacă au muncit o singură zi, pot beneficia de pensie, deși stagiul minim de cotizare stipulat în lege este de 15 ani,” a menționat ministrul, potrivit Impact.ro. Aceasta se referă la pensia de invaliditate, acordată celor care și-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unui accident de muncă, chiar dacă au contribuit doar o zi la sistemul de asigurări sociale.

Anca Andrei este o jurnalistă cu multă experiență și a lucrat la cele mai mari publicații din România, mai întâi ca redactor, iar ulterior a devenit redactor șef.Și-a început cariera în ... citește mai mult
Articole recomandate