News

Ce salariu trebuie să ai pentru un împrumut de 100.000 de euro? S-a schimbat totul

Ce salariu trebuie să ai pentru un împrumut de 100.000 de euro S-a schimbat totul
Photo by Harmen Jelle van Mourik on Unsplash

În cazul în care vrei să-ți iei o locuință, vei plăti mai mulți bani pe aceasta decât în trecut, iar acest lucru se întâmplă după ce TVA a fost majorat la începutul lui 2024.

Din cauză că salariul nu ține pasul cu majorările de prețuri, mulți români nu mai vor să-și facă credite la bancă, mai ales dacă acestea se întind pe zeci de ani.

Doar anul trecut, tranzacțiile în domeniul imobiliar au scăzut cu 15 procente.

Înainte, cu un salariu de 5.000 de lei net, puteai accesa un credit de 100.000 de euro. Acum, însă, pentru această sumă ai nevoie de un salariu net de 9.000 de lei.

„Pentru a lua un credit pentru un apartament de 100.000 de euro, de exemplu, în momentul de față au nevoie de cel puțin 9.000 de lei salariu net, pentru ca băncile să te ia în seamă. Condițiile de acordare a creditelor au devenit extrem de dure, astfel că mulți dintre români nu se mai încadrează”, a spus analistul fiscal Adrian Negrescu.

Ce credit accesezi cu un salariu de 5.000 de lei

Cei care au un salariu de 5.000 de lei net ar putea accesa, în cele mai bune situații, un credit de 55.000 de euro. Cu această sumă se poate cumpăra cel mult o garsonieră în București.

Valentin Anghel, broker de credite, avertizează că rata la credit nu trebuie să fie mai mare de 40% din salariu.

„La aceste calcule se ține cont și de gradul de îndatorare. Există și excepții de la acest grad, putând ajunge până la 55 la sută și ar putea să crească suma la 74.000 euro in acest moment”, a spus Valentin Anghel.

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate