News

Bei acest tip de cafea? S-ar putea să vă răzgândiți. Ce au descoperit oamenii de știință despre aceasta

Bei acest tip de cafea S-ar putea să vă răzgândiți. Ce au descoperit oamenii de știință despre aceasta
Photo by Denis Zagorodniuc

Există momente când râvnim după o ceașcă de cafea, chiar dacă este la o oră nepotrivită. Deși cea decofeinizată nu este prima pe lista noastră în acele momente, cercetătorii spun că ar trebui să reconsiderăm ideea.

Cafeaua decofeinizată ar putea fi ultimul lucru la care te gândești dacă abia aștepți o doză de cofeină după-amiaza. Dar experții spun acum că ar trebui să vă răzgândiți. Pentru că este suficient să bei o ceașcă de cafea decofeinizată pentru a-ți satisface pofta de cofeină, au descoperit cercetătorii.

Academicienii australieni au declarat că această cafea – chiar dacă nu conține aproape deloc stimulent – are puterea de a alunga simptomele de abstinență la cofeină.

Oamenii de știință de la Universitatea din Sydney au testat trucul simplu al cafelei decofeinizate pe 61 de iubitori de L profundă, care consumau cu toții cel puțin trei cești în fiecare zi. Toți au fost obligați să reziste 24 de ore fără niciun fel de cofeină.

Simptomele au fost evaluate

Apoi au evaluat simptomele de abstinență ale participanților – cum ar fi durerile de cap, oboseala și dificultățile de concentrare – înainte de a-i repartiza în trei grupuri. Două cohorte au primit o ceașcă de cafea decofeinizată.

Unui grup i s-a spus sincer că băutura este lipsită de cofeină, în timp ce celălalt a fost mințit și i s-a spus că este o ceașcă normală. Tuturor celorlalți li s-a dat apă.

După 45 de minute, voluntarii au fost rugați să își evalueze din nou simptomele de sevraj de la cofeină.

Înainte de începerea experimentului, participanții au spus că se așteptau ca cea cu cofeină să le reducă cel mai mult simptomele de sevraj, urmată de apă și cafea decofeinizată.

Dar cercetătorii, a căror lucrare a fost publicată în Journal of Psychopharmacology, au descoperit că grupul care a fost mințit a raportat „o scădere mare a abstinenței la cofeină, chiar dacă nu există niciun motiv farmacologic pentru care ar trebui să o facă”.

Cei care știau că beau cafea decofeinizată au raportat o reducere de 9,5 puncte a retragerii de cofeină, în timp ce grupul care credea că bea cafea cu cofeină a înregistrat o scădere de 18,1.

Grupul de control a raportat o reducere a abstinenței la cofeină de doar 0,6 puncte. Aceasta însemna că a existat un efect placebo de la consumul de cafea decofeinizată.

Reducerea simptomelor de sevraj provocate de cafea este de scurtă durată

Cu toate acestea, cercetătorii au recunoscut că reducerea simptomelor de sevraj este probabil doar de scurtă durată și că sevrajul nu ar fi redus la nesfârșit de către decafeinizată.

Dr. Llewellyn Mills, care a condus studiul, a declarat: „Ceea ce a fost interesant în acest nou studiu este că simptomele de sevraj s-au redus chiar și atunci când oamenii știau că primesc cafea decofeinizată. Nu la fel de mult ca grupul pe care l-am mințit, dar o sumă semnificativă”.

El a adăugat: „Decafeina ar putea ajuta pe cineva care încearcă să își reducă aportul de cofeină să treacă temporar peste cele mai mari pofte și să rămână fără cofeină.

Acest studiu arată că factorii cognitivi, cum ar fi așteptările și cantitatea de medicament pe care crezi că o ai în organism, au un efect important asupra modului în care experimentezi simptomele de sevraj.

Am făcut acest studiu pentru a modela unele dintre procesele implicate în dependența de orice drog, inclusiv de droguri mai grave sau mai dăunătoare.

Ceea ce am descoperit este promițător pentru dezvoltarea unor noi tratamente pentru dependență care să integreze efectele placebo”.

Impactul pe care o ceașcă de cafea o are asupra organismului

Cercetarea este cea mai recentă dintr-un șir enorm de studii legate de cafea, care evaluează impactul băuturii fierbinți asupra sănătății.

Oamenii de știință au asociat deja cafeaua cu numeroase beneficii, inclusiv susținerea sănătății ficatului și un risc mai mic de depresie sau de diabet de tip 2.

Dar medicii rămân divizați, avertizând că o cantitate excesivă de cafea – plină de cofeină – poate afecta inima.

Prea multă cofeină poate crește tensiunea arterială și ritmul cardiac al unei persoane pentru o perioadă temporară de timp, scrie Daily Mail.

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate