Noua lege a pensiilor își propune să rezolve toate inechitățile din sistem. Doar că sunt în continuare multe lucruri de îmbunănățit. De exemplu, magistrații primesc pensii de peste 25.000 de lei pe lună, fără să fi contribuit la bugetul de stat și în plus au dreptul să se pensioneze la puțin peste 40 de ani, iar apoi să lucreze și ca avocați.
Recalcularea a adus un strop de echilibru, dar a nedreptățit profund o serie de pensionari. Legea spune că de la 1 septembrie încasează bani în plus toți cei care au o vechime în muncă de peste 25 de ani. Și această regulă s-a aplicat și persoanelor cu handicap, care nu numai că nu au primit niciun leu în plus, dar pe hârtii chiar le apar pensii mai mici.
Desigur, au rămas cu cele inițiale, pentru că legea a impus ca nicio pensie să nu scadă, dar aceștia se așteptau ca pentru ei să se aplice alte reguli, ținând cont de faptul că au situații mai speciale. Iar acum, în sfârșit această scăpare legislativă va fi corectată.
Ministrul Muncii vrea să remedieze situația și a transmis că o completare a legii practic va intra în dezbatere pe la jumătatea lunii noiembrie. Simona Bucura Oprescu a subliniat faptul că decizia luată este în baza principiului solidarității.
„Dacă legea are ca fundament contributivitatea, iar dânșii au stagii de cotizare adecvate în gradul de handicap în care se află, 10-15 ani, o treime din stagiul complet de cotizare, soluția pe care am găsit-o împreună cu acest principiu de solidaritate.
Adică, modificarea și completarea Legii nr. 448 din 2006 cu privire la protejarea și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, astfel că de la cuantumul a rămas în plată să venim cu un indice de solidaritate, iar dânșii să beneficieze în continuare de indexarea veniturilo”, a transmis ministrul Muncii.
Aceasta a ținut să sublinieze și faptul că acest coeficient de solidaritate își propune să completeze creșterea procentuală a sumelor de bani. Acesta are la bază cuantumul în plată.
„Celor care sunt pensionabili și vor ieși la pensie pe nouă lege li se vor completa venituri prin punctele de sprijin care vor constitui puncte suplimentare pentru persoanele încadrate în grad de handicap”, a mai spus Simona Bucura Oprescu.
Potrivit ultimelor statistici, în România se află 890.702 persoane încadrate în grad de handicap. Acestea sunt luate în calculul persoanelor de 16 ani și peste 16 ani. Din numărul total, sunt 9.282 persoane care au handicap ușor, 90.277 au handicap mediu, 413.205 au handicap accentuat și 377.988 au handicap grav.
Atunci când vine vorba despre statutul salariat, din 416.747 persoane adulte încadrate în grad de handicap cu vârsta între 16-66 ani doar 47.466 persoane au statut de salariat, se arată pe site -ul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.