News

Amendă de 30.000 de lei dacă ai asta la mașină! S-a schimbat Codul Rutier și puțini știu acest detaliu. Până acum era permis

Amendă de 30.000 de lei dacă ai asta la mașină S-a schimbat Codul Rutier și puțini știu acest detaliu. Până acum era permis

Dacă faci acest lucru la mașina ta, atunci riști să fi sancționat cu o sumă care poate ajunge chiar și la 30.000 de lei, conform unei noi legi.

A apărut o nouă modificare la Codul Rutier. Aceasta se aplică din data de 29 mai, iar șoferii sau posesorii de mașini care fac acest lucru riscă să fie amendați cu până la 30.000 de lei.

Legea spune că nu ai voie să modifici în niciun caz kilometrajul mașinii tale. Modificarea acestuia este ilegală, iar cine nu respectă prevederea va fi sancționat conform legii.

„Este interzisă manipularea odometrului unui autovehivul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acțiune de natură să influențeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurși de un autovehicul.

În sensul prezentei legi, prin manipularea odometrului se înțelege practica frauduloasă de modificare voită și neautorizată a kilometrajului real indicat de odometrul unui autovehicul.”, se arată în noua modificare a Codului Rutier.

Amenzi aspre pentru acești șoferi

În ceea ce privește amenzile acordate pentru cei are își modifică kilometrajul mașinii, acestea sunt destul de mari. Legea care este deja pusă în aplicare de aproape o săptămână este una destul de aspră.

Cei care o încalcă și își modifică kilometrajul la mașină riscă să fie amendați cu sume care pornesc de la 2.000 de lei. Amenda poate ajunge chiar și până la 5.000 de lei.

De asemenea, în anumite cazuri, ceva mai grave, sancțiunile sunt și mai usturătoare de atât. Amenda pentru modificarea kilometrajului poate ajunge chiar și la 30.000 de lei.

Menționăm că o astfel de practică este des utilizată în străinătate, dar și în România. Mulți posesori de mașini aleg să modifice kilometrajul autovehiculului înainte ca acesta să fie pus în vânzare.

Acest lucru nu poate fi detectat însă de orice cumpărător. Doar mecanicii, sau specialiștii autorizați în domeniul auto pot să își dea seama dacă un kilometraj este sau nu real.

Carmen Ciotic a lucrat mai bine de doi ani la VoceaBanilor.ro. Este pasionată de scris încă din copilărie și chiar dacă nu a terminat Jurnalismul, ci Facultatea de Sociologie adoră să fie redactor. citește mai mult
Articole recomandate