News

Folosești telefonul mobil în timp ce conduci? Noua amendă enormă impusă de Codul Rutier. Plus puncte penalizare

Folosești telefonul mobil în timp ce conduci Noua amendă enormă impusă de Codul Rutier. Plus puncte penalizare

Șoferii riscă amenzi usturătoare de peste 400 de lei dacă fac această greșeală. Codul Rutier are prevederi destul de clare în acest sens.

Există o regulă de care nu mulți șoferi țin cont. Aceasta poate atrage sancțiuni de peste 400 de lei atunci când este încălcată, după cum stabilește Codul Rutier.

Orice conducător auto, fie cel care se află pe motocicletă sau la volanul unei mașini riscă să fie sancționat dacă este prins utilizând telefonul mobil.

De asemenea în unele țări, șoferii nu au voie nici să folosească un alt tip de dispozitiv pentru a consulta navigația prin satelit. Se presupune că utilizarea unui astfel de dispozitiv le-ar distrage atenția de la trafic.

Această regulă este valabilă în Marea Britanie, dar și în Irlanda de Nord. „Este ilegal să țineți și să folosiți un telefon, un navigator prin satelit, o tabletă sau orice dispozitiv care poate trimite sau primi date, în timp ce conduceți sau ghidați o motocicletă.

Aceasta înseamnă că nu trebuie să utilizați un dispozitiv în mână din niciun motiv, fie online, fie offline. De exemplu, nu trebuie să trimiteți mesaje text, să efectuați apeluri, să faceți fotografii sau videoclipuri sau să navigați pe web”, se arată în lege, scrie cancan.ro.

Ce spune Codul Rutier

În ceea ce privește situația din România, aici codul rutier spune că toți șoferii care sunt prinși utilizând un astfel de dispozitiv în timp e conduc pe drumurile publice se aleg cu 2 – 3 puncte amendă. Asta înseamnă deci o amendă cuprinsă între 290 și 435 de lei.

Iar o altă regulă interesantă este cea potrivit căreia conducătorii auto din țara noastră pot rămâne fără permis dacă vorbesc la telefon fără să folosească un sistem handsfree, adică „mâini libere”. Legea este valabilă și în cazul celor se deplasează folosind biciclete, trotinete, scutere sau motociclete.

„Conducătorilor de vehiculele este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceștia se află în timpul deplasării pe drumurile publice cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip mâini libere”, spune Codul Rutier.

Carmen Ciotic a lucrat mai bine de doi ani la VoceaBanilor.ro. Este pasionată de scris încă din copilărie și chiar dacă nu a terminat Jurnalismul, ci Facultatea de Sociologie adoră să fie redactor. citește mai mult
Articole recomandate