Nu este pentru prima dată când băncile din România își înșeală clienții. De altfel, Raiffeisen Bank a trebuit să achite o amendă record din cauza unei situații similare. Banca Transilvania, lider de piață pe acest sector nu s-a confruntat până în acest moment cu astfel de acuzații.
Inspectorii ANPC au anunțat că au amendat recent 11 bănci din România cu sume în valoare de 550.000 lei pentru practici înșelătoare de calcul al ratelor
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anunță, marți, că a verificat modul în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu și lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau valută, precum și dacă elementele prevăzute în condițiile contractuale respectă drepturile consumatorilor.
Până în acest moment, au fost verificate 11 bănci din României, la care ANPC a identificat fapte contravenționale, respectiv practici comerciale înșelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75 % dobândă. Prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă.
ANPC nu a publicat numele băncilor până în acest moment, dar numărul celor amendați este destul de mare și în mod cert se va afla curând lista completă a acestora. Așadar nu se știe dacă Raiffeisen Bank s-a aflat din nou pe lista neagră.
„Dacă fie și unui singur consumator i-a fost dată întreaga viață peste cap, ca urmare a dorinței acestuia de a-i fi mai bine, suntem obligați să îi fim alături.
În cazul de față, este vorba despre un număr foarte mare de consumatori ce au devenit peste noapte susținători ai unui întreg sistem bancar și mai puțin ai lor înșiși.
Să realizezi că, la jumătatea contractului de împrumut, nu ai făcut altceva decât să plătești dobânzi și foarte puțin din credit, este o povară mare pe umerii debitorilor.
Dacă lucrurile ar fi fost echilibrate, într-un mod rațional și în favoarea consumatorilor, probabil multe familii, astăzi, nu ar mai trăi o dramă financiară.
Sub aceste aspecte, astăzi sancționate de către Autoritatea noastră, par să se ascundă și interese de grup, și o atitudine cartelară. Vom transmite și Consiliului Concurenței cele constatate de către colegii noștri pentru a face și dumnealor o analiză a întregii situații.
Dacă există sedii elegante, cămătăria poate avea alt nume. În perioada imediat următoare voi emite ordine de încetare a acestor practici și suntem pregătiți inclusiv de o luptă în instanță pentru miile de consumatori astăzi îngenuncheați de povara ratelor”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC.