În luna august a acestui an a intrat în vigoare reducerea adaosului comercial. Multe alimente s-au ieftinit, în special cele de bază. Unele însă au ajuns la prețuri neașteptate.
Câți români s-au mai uitat la prețuri după ce au aflat că alimentele de bază se ieftinesc? Există anumite alimente care au ajuns să coste mai mult decât la începutul anului după ”ieftinire”.
Iar o mare parte dintre aceste produse sunt consumate des de români. Cel mai probabil însă nimeni nu a comparat prețul actual, cu cel de acum câteva luni dinainte de ”ieftinire”.
Care sunt alimentele care s-au scumpit? Pe primul loc este uleiul, care nu lipsește din nicio bucătărie. Un litru de ulei a ajuns să coste chiar și 14 lei, în loc de 10 lei, în funcție de brand.
Roșiile au devenit și ele mai scumpe după ”ieftinire”. Un kilogram a ajuns să coste aproape 7 lei, deși înainte costa în jur de 6 lei, fie în piețe, fie în hipermarketuri.
Problema ar fi contractele. Unii distribuitori, scrie Antena 3, nu pot aplica ordonanța respectivă pentru că nu s-a reușit renegocierea contractelor pentru unele produse.
Autoritățile însă urmăresc atent ceea ce se întâmplă, astfel încât plafonarea adaosului să fie respectată. La rândul său, Consiliul Concurenţei monitorizează preţurile alături de Ministerul Agriculturii şi ANAF.
Cel mai probabil, cei care au reușit să își renegocieze contractele au mai reușit să scadă din prețuri. Chiar și așa, clienții trebuie să fie atenți atunci când achiziționează anumite produse, astfel încât să plătească un preț corect.