News

Data exactă până la care toți românii vor mai primi subvenția de la stat pentru facturile la curent. Apoi prețurile vor fi întregi pentru marea majoritate

Data exactă până la care toți românii vor mai primi subvenția de la stat pentru facturile la curent. Apoi prețurile vor fi întregi pentru marea majoritate
13 nov. / 18:00

Liberalizarea pieței de energie a dat peste cap facturile din întreaga Europă, nu doar din România. Chiar dacă prețurile au sărit în aer, momenta dezastrul nu se resimte atât de puternic și asta pentru că statul compensează o parte din bani prin subvenții. Așadar fie că aveți contract în prezent cu ENEL, E.ON, Hidroelectrica sau altă companie, plătiți la fel.

În viitor lucrurile vor arăta diferit pentru că prețurile impuse de companii sunt diferite, Hidroelectrica având cele mai bune oferte în momentul de față. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a dat detalii despre situația actuală și a spus și data exactă până la care este prevăzută acordarea subvenției la energie.

„Schema în sine e mult mai sustenabilă azi decât era acum doi ani. Acum doi ani a costat statul român undeva la 14-15 miliarde de lei. La anul va costa trei miliarde de lei pentru că preţurile în piaţă au scăzut, deci sigur valoarea compensărilor a scăzut”, a explicat ministrul.

Sebastian Burduja a fost întrebat într-un interviu televizat care este motivul pentru care statul subvenţionează pentru toată lumea factura la curent electric.

Cât timp va mai acorda statul român subvenții la energie

„Schema de compensare plafonare a fost gândită în vârful crizei energetice şi statul român a ales o opţiune mai uşoară. De ce? Există aceste praguri de consum care se pot echivala şi cu praguri de venit.

Nu toţi românii săraci consumă cel mai puţin curent electric lunar. Dar, ca regulă, cu cât ai venituri mai puţine, cu atât şi consumul gospodăriei este mai mic. Şi atunci sigur când ai un consum de sub 100 de kilowaţi oră lunar ai 0,68 de lei kilowaţi oră.

Dacă ai peste 300, ai 1,3 lei, adică dublu. Şi de aceea, din criza energetică până azi, cinci milioane de gospodării din România au plătit factura la curent 35 de lei. Un cost rezonabil.

Deci nu este o ţintire pe veniturile din gospodării, pentru că asta ar fi implicat nişte analize mult mai complexe, cu INS, cu Ministerul de Finanţe, ele se pot face, dar e mai complicat„, a afirmat ministrul Energiei.

Sebastian Burduja a fost chestionat și legat de mecanismul de subvenţie din partea statului. Mai exact s-a dorit să se știe cât timp va mai fi această reducere pentru facturile româmolor de actualitate.

„Noi avem în legislaţie martie 2025 şi în discuţiile de la Bruxelles de acum câteva săptămâni, acolo am setat ţinta şi Comisia a fost deschisă la chestiunea asta.

Ea nu a impus nici acum statelor membre, a făcut doar recomandări ca până în 2025, dar inclusiv anul 2025 să încerce o reducere, o ieşire graduală, să-i spunem din aceste scheme de compensare”, a spus Burduja, potrivit news.ro.

Anda Ion este jurnalistă din anul 2015. A terminat Facultatea de Jurnalism și a colaborat cu numeroase publicații editate în varianta print. Din acest an, a hotărât să facă performanță și în online. citește mai mult
Articole recomandate