News

300 de lei lunar, plus bani pentru cazare, masă și transport! Cine sunt românii care primesc noul ajutor și ce trebuie să facă

300 de lei lunar plus bani pentru cazare masă și transport Cine sunt românii care primesc noul ajutor și ce trebuie să facă
Sursa: myromaniantrip.com

Tinerii fără loc de muncă pot învăța o meserie și primesc bani în fiecare lună – un nou program național susținut cu fonduri europene.

Un program național de sprijin dedicat tinerilor șomeri promite să transforme viitorul profesional al celor cu vârsta sub 30 de ani. „START – Investește în calificare pentru viitor!” este inițiativa care aduce nu doar oportunități reale de formare profesională, ci și beneficii financiare consistente pe parcursul procesului de ucenicie.

Cu o finanțare totală de 30 de milioane de euro provenind din fonduri europene și din bugetul național, programul are termen de finalizare anul 2029. Obiectivul principal este acela de a ajuta tinerii să se califice într-o meserie practică, în special în zonele cu dezvoltare economică redusă.

Sprijin financiar pentru tineri și stimulente pentru angajatori

Participanții la acest program vor primi lunar o subvenție de 300 de lei. În plus, vor beneficia de acoperirea cheltuielilor legate de cazare, masă și transport, pe perioada în care urmează cursurile unei școli profesionale sau programe de formare în sistem dual.

Programul este deschis nu doar școlilor profesionale cu profil tehnic, ci și altor parteneri educaționali, precum inspectoratele școlare, ONG-urile sau structurile afiliate Ministerului Educației. Tinerii își pot alege domeniul în care vor să se formeze, în funcție de opțiunile oferite de angajatorii înregistrați în program.

Pe lângă beneficiile oferite ucenicilor, și companiile au un motiv serios să participe: pentru fiecare tânăr angajat sub 30 de ani, înregistrat ca șomer, angajatorul poate primi o subvenție de 2.250 de lei. Suma este acordată de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în urma unei proceduri clare.

„Șomerul depune o cerere de înscriere la un program de ucenicie într-un anumit domeniu și atunci agenția pentru ocuparea forței de muncă îi dă o dispoziție, îl îndrumă către angajatorul care derulează astfel de programe de ucenicie. În termen de 60 de zile lucrătoare după ce își termină ucenicul perioada de probă, angajatorul poate să ceară subvenția la noi”, preciza Corina Scarlat, șef serviciu comunicare ANOFM, potrivit Stirileprotv.ro.

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate