Economie

Se dau 4000 de lei de la stat pentru renovarea casei și achiziții de noi electrocasnice! Ce condiție trebuie să îndepliniți pentru a primi banii

Se dau 4000 de lei de la stat pentru renovarea casei și achiziții de noi electrocasnice Ce condiție trebuie să îndepliniți pentru a primi banii
23 mai / 17:00

Vești bune pentru români. Banii din PNRR vor putea fi folosiți pentru tot felul de ajutoare sociale. Iar Guvernul a decis deja că o parte din ei vor fi transformați în vouchere. Pe lângă ajutorul legat de facturi pentru cei cu venituri mici, aceștia pot beneficia acum și de suport când vine vorba despre renovarea locuinței.

În curând,  aproximativ 220.000 de cetățeni români ar putea primi un ajutor financiar în valoare de 4.000 de lei, sub forma unui voucher pentru a-și putea renova locuința și pentru a-și putea schimba aparatele electrocasnice vechi, precum frigiderul, mașina de spălat și aragazul, sau pentru a-și cumpăra unele, în cazul în care nu au avut niciodată mașină de spălat, de exemplu.

„Avem două tipuri de vouchere. Este voucherul pentru condiţiile de locuire, de reparare a locuințelor, de 4.000 lei/voucher. Și avem și voucherul pentru echipamentele electrocasnice.

Aici discutăm de cele trei electrocasnice esențiale, precum aragazul, mașina de spălat și frigiderul, pe care încercăm să le acordăm pentru a asigura integrarea socială a beneficiarilor. Și acestea vor fi în valoare tot de 4000 de lei.

Dar aici aș vrea să subliniez că cele 220.000 de familii care vor fi beneficiare ale acestor vouchere nu vor avea un standard predefinit și atunci încercăm prin anchetele sociale și prin faptul că în fiecare centru comunicat care va funcționa pe lângă autoritățile locale, să finanțam cheltuielile de personal pentru asistentul social, medical și cel educational”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Cum se vor identifica persoanele care pot beneficia de aceste vouchere

Așadar doar cei cu venituri mici vor putea beneficia de aceste vouchere și au fost deja identificate 220.000 de familii care s-ar încadra în acest program. Însă pentru a se asigura că totul este în regulă, vor exista și trei experți care vor face o anchetă socială. În trecut s-a mai întâmplat ca unii să încerce să primească bani, deși aveau venituri mari.

„Cei trei experți vor face ancheta socială astfel încât fiecărei familii, analizate în parte, să i se poată defini profilul de nevoi sociale pe care le are.

De exemplu are nevoie de întreținerea locuinței și de schimbarea echipamentelor electrocasnice.

De ce este nevoie de acest lucru? Ca să asigurăm o cât mai bună utilizarea acestor bani, să nu fixăm un standard de la București și după să nu se potrivească pe profilul nevoilor pe care beneficiarii le au.

De asemenea, va exista un pachet de ajutoare pentru persoanele vârstnice, care ar cuprinde servicii de îngrijire la domiciliu, servicii medicale sau de catering:

Acest pachet de servicii sociale pentru persoanele vârstnice îl anunţăm acum, în premieră, și cuprinde atât serviciile sociale la domiciliu, inclusiv dacă persoanele vârstnice locuiesc într-o locuință socială în care este proprietatea primăriei, atunci se alocă banii inclusiv pentru repararea acestor locuințe.

De servicii de îngrijire la domiciliu, servicii medicale, inclusiv servicii de catering dacă nu au din ce trăi și nu realizează veniturile corespunzătoare”, a explicat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

Anda Ion este jurnalistă din anul 2015. A terminat Facultatea de Jurnalism și a colaborat cu numeroase publicații editate în varianta print. Din acest an, a hotărât să facă performanță și în online. citește mai mult
Articole recomandate