Economie

Ce pensie veți încasa la final de carieră dacă ați avut mereu salariul minim pe economie? Câți bani veți primi ca pensie la un salariu de 8.000 de lei

Ce pensie veți încasa la final de carieră dacă ați avut mereu salariul minim pe economie Câți bani veți primi ca pensie la un salariu de 8.000 de lei

Sistemul de pensii este foarte bizar în România. Sunt oameni care au cotizat o viață întreagă la stat, iar la final se trezesc că primesc o indemnizație care nu le-ar ajunge nici pentru medicamente, în timp ce alții ajung la pensii de zeci de mii de lei fără să fi contribuit cu vreun leu. Această excepție se aplică în cazul magistraților.

Comisia Europeană a cerut Guvernului să rezolve inechitățile din sistem și să regleze în primul rând problema pensiilor sociale. În România, sunt foarte mulți angajați care în prezent primesc salariul minim pe economie, patronii preferând să le dea restul banilor la negru din cauza taxelor foarte mari.

Asta va avea un impact negativ la pensie, însă. De exemplu, conform calculelor făcute de economiști, se estimează că dintr-un salariu minim, aproximativ 595 de lei lunar merg spre sistemul public de pensii.

Ce pensie veți primi dacă acum încasați doar salariul minim pe economie

Dacă un român continuă să lucreze timp de 35 de ani, menținând același salariu, estimările indică că ar primi o pensie de aproximativ 1.260 lei lunar. Este important de menționat că aceste cifre sunt rezultatele unor calcule și estimări și pot varia în funcție de diverse factori economici și politici, scrie Antena3.

După aproximativ zece ani, pensia unui român va fi de aproximativ 2.500 de lei, în cazul în care aceasta se calculează pe baza unui salariu brut de 8.000 de lei, adică aproximativ 4.700 de lei în mână. Această cifră reprezintă o sumă aproape dublă, ceea ce constituie o creștere semnificativă, mai ales pentru persoanele care se apropie de vârsta de pensionare.

Anca Andrei este o jurnalistă cu multă experiență și a lucrat la cele mai mari publicații din România, mai întâi ca redactor, iar ulterior a devenit redactor șef.Și-a început cariera în ... citește mai mult
Articole recomandate