Profesorii amenință cu greva generală încă de la începutul lunii mai, dar ministrul Educației Ligia Deca a insistat că nu se va ajunge până acolo. Totuși, pe final de an școlar, elevii stau acasă, iar examenele se apropie cu repeziciune. Revendicările lor sunt firești. Vor creșterea salariilor cu 60%.
Procentul pare mare, însă în realitare majorarea nu este chiar atât de consistentă și asta pentru că în prezent un profesor câștigă extrem de puțin. Într-adevăr unii mai acordă meditații și-și întregesc serios veniturile, însă nu la toate materiile elevii optează pentru pregătire suplimentară.
Un profesor cu gradul didactic I şi vechime de 25 de ani are un salariu lunar de aproximativ 3.800 de lei, în timp ce un cadru didactic aflat la final de carieră are un salariu net de 4.200 – 4.500 de lei, a dezvăluit liderul sindical Marian Nistor.
„Când s-a discutat grila de salarizare la nivelul Ministerului Educaţiei, am plecat de la acel reper: salariul debutantului cu studii superioare trebuie să fie echivalentul mediu brut pe economie. Ce înseamnă în cifre nete pentru un debutant? Că de la 2.500-2.700 de lei ar ajunge la aproape 4.000 de lei net. Acesta ar fi salariul de intrare în sistem”, a declarat Marius Nistor. Referindu-se la profesorii aflați aproape de încheierea carierei, sindicalistul a precizat că salariile acestora ar trebui să ajungă „pe undeva la 6.900-7.000 de lei salariu net”.
În momentul de față, salariul net unui profesor debutant cu studii superioare de lungă durată este de circa 2.400 de lei, potrivit grilei de salarizare.
Salariile cadrelor didactice ar fi trebuit să crească până la nivelul grilei de salarizare din 2022 încă din anul 2020, dar majorarea a fost succesiv amânată de Guvernele Orban și Cîțu, iar anul trecut Guvernul Ciucă a aprobat două creșteri de câte 4 procente.