Marea recalcularea s-a încheiat și începând cu 1 septembrie 2024, dintre cele 4.609.830 de pensii din sistemul public, 3.806.270, adică 82,56%, au fost majorate ca urmare a noii formule de calcul. Noua lege a pensiilor și-a propus în primul rând să aducă echitate, dar chiar și cu această majorare încă sunt mulți oameni nemulțumiți.
De exemplu, pensiile speciale au rămas la același nivel și nu reflectă deloc nivelul de contributivitate. Pensia medie a unui magistrat este în prezent de 25.184 lei, dar dacă s-ar aplica formula cu care se calculează sumele persoanelor care au lucrat în celelalte domenii, atunci un judecător sau procuror ar trebui să încaseze în medie 3.000 de lei.
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu este mulțumită de modul în care au evoluat lucrurile în mandatul ei și spune că noua lege aduce echitate în sistem, dar și mai mulți bani pentru pensionari în fiecare an. Reamintim că sumele se actualizează de acum, la 1 ianuarie, cu rata inflației.
„Reforma pensiilor nu este în primul rând despre bani în plus, ci despre dreptate și echitate. S-a vorbit mult, dar eu cred că ceea ce rămâne, în România, de acum înainte, pensionarii care au muncit la fel, vor avea pensii egale.
Asta este cea mai importantă parte a reformei. Până acum, peste 3,8 milioane de români care au muncit la fel cu alții, dar au ieșit la pensie în perioade diferite, au avut pensii mai mici. Începând cu 1 septembrie, că urmare a recalcularii, avem echitate în sistemul de pensii și peste 82% dintre pensionari au pensii mai mari și vor beneficia și de următoarele creșteri. Și, la fel de important, nicio pensie nu a scăzut.
Până acum s-a vorbit mult despre contributivitate, iar noi am făcut-o. Datorită contributivității, cea mai mare parte a românilor a câștigat, și mai mult, de acum vor putea beneficia de creștere la fiecare 1 ianuarie.”, a spus Ministrul Muncii, în cadrul unui interviu la România TV.
Dar recalcularea nu se oprește aici. O parte dintre pensionari vor beneficia de o nouă creștere, pe lângă actualizarea cu rata inflației. Mai exact, în luna martie va avea loc mica recalculare, care va include sporurile și alte venituri nepermanente. Cei care au vechime în muncă după anul 2001 nu trebuie să mai caute documente justificative pentru că acestea ar trebui să existe deja în sistem.
„Dacă pensionarii au dus documente care relevă faptul că au avut venituri nepermanente la momentul când s-a depus dosarul de pensionare, de acele documente duse deja se ține cont. Pe perioada procesului de revaluare colegii noștri au introdus și acele date, urmând să le valorificăm acum, după 1 ianuarie.
Dacă pensionarii sau pensionabilii au muncit după 2001, nu este nevoie să aducă niciun document. Spun asta pentru că aflu că încă mai există pensionari care se interesează și de aceste documente.
Pentru pensionarii care au muncit până în 2001, angajatorii trebuie să elibereze adeverințele în termen de 60 de zile de la cerere. Dacă nu o fac, angajații sau foștii angajați se pot adresa inspectoratului de muncă.
Esențial este că legea 360 recunoaște veniturile nepermanente pentru a fi luate în calcul la pensie.”, a explicat ministra.