News

Tai porcul înainte de Crăciun? Trebuie neapărat să respecți aceste reguli, altfel vei avea ghinion tot anul

Tai porcul înainte de Crăciun Trebuie neapărat să respecți aceste reguli altfel vei avea ghinion tot anul

În contextul tradiționalului sacrificiu de porci în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, Direcția Sanitară Veterinară Sibiu (DSV Sibiu) atrage atenția asupra obligațiilor proprietarilor de porci în contextul evoluției Pestei Porcine Africane și riscurilor legate de Trichineloza.

Direcția Sanitară Veterinară Sibiu arată că proprietarii trebuie să respecte o serie de reguli.

Proprietarii sunt obligați să solicite urgent serviciile medicului veterinar în cazul oricăror modificări ale stării de sănătate a porcului, inclusiv stare de abatere, lipsă de poftă de mâncare, decubit prelungit, pete de culoare roșie spre cianotică pe piele, vomă/diaree cu sânge, sau alte modificări comportamentale.

După sacrificarea tradițională a porcului, în cazul identificării unor modificări la organe și țesuturi, proprietarii trebuie să solicite de urgență prezența medicului veterinar.

Până la sosirea medicului veterinar, activitatea specifică trebuie întreruptă, iar persoanele existente în gospodărie trebuie să rămână staționare.

Medicul veterinar va stabili măsurile legale impuse de legislația sanitara veterinara în funcție de situația constatată.

Prevenirea Trichinelozei

Dacă porcul nu prezintă modificările menționate anterior, proprietarul are obligația să solicite medicului veterinar examinarea cărnii, în special pentru diagnosticul Trichinelozei.

Trichineloza este o boală parazitară transmisă de la animale la om, iar examenul constă în recoltarea a aproximativ 100 de grame de carne, doar din mușchii pilieri diafragmatici.

Carnea provenită de la porcii sacrificați în gospodăriile individuale poate fi utilizată numai pentru consum în exploatația de origine și este interzisă comercializarea acesteia sub orice formă.

DSV Sibiu recomandă aprovizionarea cu carne și produse din carne trebuie făcută doar din unități și spații autorizate sanitar veterinar, evitând comerțul stradal sau alte surse neautorizate.

Bogdana Costin abia a terminat studiile Facultății de Jurnalism și este la prima experiență în media. Este foarte pasionată de scris și își dorește să vină cu plus valoare pentru cititorii ... citește mai mult
Articole recomandate