Efectele încălzirii globale încep să-și facă simțită prezența tot mai mult. Astfel am ajuns să înregistrăm un nou record îngrijorător. Ziua de 21 iulie 2024 a intrat în istorie drept cea mai caldă zi care a fost vreodată pe Pământ. Temperatura medie globală a atins 17,09 grade Celsius, depășind recordul precedent din iulie anul trecut.
Și în România, tot teritoriul țării a fost sufocat de caniculă și coduri roșii. Din fericire, începând de mâine, joi 25 iulie, vom putea respira puțin pentru că vin două zile cu temperaturi mult mai scăzute comparativ cu ceea ce am avut până acum.
Elena Mateescu, directorul ANM a explicat cum va fi vremea până la sfârșitul săptămânii. Chiar dacă valorile termice vor fi în scădere în următoarele ore, din păcate până la finalul lunii va reveni căldura sufocantă.
„Vorbim, mai ales de joi, de o scădere a regimului de temperaturi, astfel încât în anumite zone, mai ales în regiunile nordice, temperaturile să caracterizeze o vreme ușor sub ceea ce ar fi normal pentru această perioadă din calendar. Regimul de temperaturi la nivelul maximelor fiind cuprins în general între 20 și până la cel mult 28-29 de grade Celsius, cele mai ridicate valori în partea de sud-vest și sud a țării.
Până atunci, astăzi, o vreme caldă, în special în partea de sud, sud-est, acolo unde Codul galben a caracterizat o vreme chiar caniculară. Valori apropiate de pragul unei zile de caniculă, temperaturi resimțite de până la 39 de grade Celsius.
Își vor face apariția și fenomenele meteorologice specifice condițiilor de instabilitate atmosferică accentuată, dacă astăzi la nivel local, în special în zonele centrale, nordice, chiar și partea de sud-est, zonele montane și submontane, de mâine vorbim de instabilitate în special în Muntenia, în Crișana, în Maramureș, în Banat, Transilvania, Oltenia, dar și local în Dobrogea, astfel încât cea mai mare parte a țării să fie caracterizată de fenomene meteorologice extreme.
Cantități de apă în timpul averselor de 15-25 de litri pe m2, izolat peste 30-40 de litri pe m2. Nu în ultimul rând, intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 50-70 km/h.
Joi și vineri, cele mai răcoroase zile din această săptămână, iar ceea ce urmează în weekend, din nou valori de temperaturi în creștere și este posibil ca până la finalul lunii iulie să vorbim din nou de valori de 34-35 de grade, mai ales în partea de vest, sud-vest și sud a țării”, a spus Elena Mateescu.
De ploi va fi afectată cea mai mare parte a țării „chiar din această după-amiază, în mod deosebit zonele montane, apoi în partea de centru, vest, sud-vest a țării. Acolo, canitățile de precipitații pot depăși 15-25 de litri pe metru pătrat. Vor fi posibile și căderi de grindină. Mai rămânem pe un fond de vreme caldă astăzi, pentru că în sud și sud-est temperaturile se vor apropia – și vor depăși ușor – 35 de grade”, a conchis directorul ANM.