News

Se vinde Banca Transilvania! Ce se întâmplă cu toți clienții români care au conturi aici. Anunț oficial

Se vinde Banca Transilvania Ce se întâmplă cu toți clienții români care au conturi aici. Anunț oficial
04 feb. / 12:30

Mișcare de ultimă oră făcută la Banca Transilvania, fix la câteva luni distanță după scandalul Schengen. Toți clienții trebuie să știe ce se întâmplă mai departe.

Ați mai auzit până acum câte ceva despre Fondul Suveran al Norvegiei? Acesta este cel mai mare fond de investiții din lume și are active de 1.2 miliarde de euro, conform datelor publicate la finalul anului trecut.

De asemenea, Fondul Suveran al Norvegiei mai deține și opt companii listate la Bursa de Valori București, dar și la dezvoltatorul imobiliar Globalworth, cu puternică prezenţă la nivel local.

Ziarul Financiar notează că singurul exit din România care aparține vehiculului de investiţii și care deţine 1,3% din acţiunile listate la nivel mondial, a fost la Electrica (EL), care este distribuitor şi furnizor de energie electrică controlat de statul român și binecunoscut publicului larg.

Trebuie menționat faptul că acesta este susţinut de capitalul obţinut din resursele petroliere şi gazele naturale din Marea Nordului, mai notează sursa citată.

Ce se întâmplă cu Banca Transilvania

Ce legătură există deci între Fondul Suveran al Norvegiei și Banca Transilvania? Conform Ziarul Financiar, cea mai mare deţinere de anul trecut a fondului este cea la OMV Petrom (SNP), în valoare de 31 milioane de euro, mai exact o participaţie de 0,61%, de la 0,24% în anul precedent.

De asemenea, locul doi este ocupat de Banca Transilvania, iar aici există un pachet în valoare de 8,7 milioane de euro şi 0,32% din capitalul companiei, în scădere de la 0,79%. Trebuie menționat și că banca din Cluj a fost principala deţinere a fondului în 2021.

Ce se va întâmpla cu Banca Transilvania și ce planuri au norvegienii? Sursa citată scrie că Fondul Suveran al Norvegiei  are în plan să vândă active din Banca Transilvania, dar și din BRD.

Mai departe, norvegienii pariază pe OMV Petrom și vor să iasă de la Electrică, notează ZF.

Anda Ion este jurnalistă din anul 2015. A terminat Facultatea de Jurnalism și a colaborat cu numeroase publicații editate în varianta print. Din acest an, a hotărât să facă performanță și în online. citește mai mult
Articole recomandate