Sistemul Garanție-Returnare (SGR) oferă consumatorilor posibilitatea de a returna ambalajele și de a-și recupera garanția plătită inițial.
Cu toate acestea, un nou Regulament European aduce schimbări semnificative, care vor afecta atât clienții, cât și comercianții.
Scopul noilor reglementări este de a reduce cantitatea de deșeuri prin promovarea reutilizării și reciclării ambalajelor.
Una dintre cele mai importante modificări este implementarea conceptului de ambalaje reumplibile. Astfel, produse precum băuturile, detergenții sau săpunul lichid vor putea fi achiziționate în recipiente pe care clienții le vor putea folosi de mai multe ori. Această inițiativă are rolul de a diminua utilizarea ambalajelor de unică folosință.
Pentru ca acest sistem să funcționeze eficient, punctele SGR din România vor trebui să se adapteze noilor cerințe, iar acest lucru va rezulta în mai multe dificultăți.
Conform noilor reglementări, magazinele cu o suprafață mai mare de 400 de metri pătrați vor avea un rol esențial în aplicarea acestor măsuri. Începând cu 1 ianuarie 2030, acestea vor fi obligate să aloce cel puțin 10% din spațiu pentru stații de reumplere.
O altă schimbare importantă este includerea ambalajelor reutilizabile în sistemul de reciclare. Fiecare stat membru al Uniunii Europene trebuie să îmbunătățească mecanismele existente pentru a permite colectarea și reintroducerea acestora în circuit.
„Ca măsură specifică de prevenire a generării de deșeuri de ambalaje, statele membre ar trebui să încurajeze în mod activ soluțiile de reutilizare și reumplere. Acestea ar trebui să sprijine instituirea unor sisteme de reutilizare și de reumplere și să monitorizeze funcționarea acestora și respectarea standardelor de igienă”, scrie în preambulul Regulamentului European.