Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a adus recent clarificări importante referitoare la procesul de trecere la pensia pentru limită de vârstă, în special în contextul pensiilor de invaliditate și al celor anticipate/anticipate parțiale stabilite conform legislației anterioare.
Conform CNPP, pensiile anticipate parțiale, pensiile anticipate și pensiile de invaliditate pot fi convertite automat în pensii pentru limită de vârstă atunci când persoana atinge vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea de reducere a vârstei, dacă este cazul. Această conversie se poate realiza doar dacă beneficiarul a contribuit suficient la sistemul de pensii, îndeplinind stagiul complet de cotizare, iar în anumite situații, această perioadă trebuie să fie cu cel puțin 5 ani mai mare decât stagiul minim de cotizare.
Legea nr. 360/2023, care reglementează sistemul public de pensii, stipulează clar că, la data intrării în vigoare a legii, pensiile stabilite conform legislației anterioare devin pensii în conformitate cu noua lege și sunt supuse recalculării.
De asemenea, Articolul 72, alin. (1) prevede că pensiile de invaliditate devin pensii pentru limită de vârstă, având în vedere perioadele de stagiu de cotizare realizate pe durata pensionării de invaliditate.
Îndeplinirea condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă este legată de atingerea vârstei standard de pensionare, așa cum este definită în anexa nr. 5 a legii, și respectarea stagiului minim de cotizare contributiv.
De la 1 septembrie 2024, condițiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă vor fi reglementate în Secțiunea 1, articolele 46-57 din Legea nr. 360/2023.
Pensiile anticipate parțiale și cele anticipate devin pensii anticipate conform noii legi, iar pensiile de invaliditate devin pensii de invaliditate conform noii legislații, având astfel posibilitatea de a fi transformate, din oficiu, în pensii pentru limită de vârstă la împlinirea vârstei standard, sub rezerva îndeplinirii condițiilor de cotizare.